Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύει τον Καθηγητή Andrea Adam, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος την Τετάρτη 20 Iουνίου 2012 και ώρα 19:30, στο αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών Σπουδών 7Α, στο ισόγειο του κτηρίου του Τμήματος Ιατρικής, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου.

Η αναγόρευση του τιμωμένου θα γίνει από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Κωνσταντίνο Τζανάκη.

Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Επεμβατική Ακτινολογία: Είναι χειρουργική, αλλά όχι όπως την ξέρουν οι χειρουργοί».


Σύντομο βιογραφικό του Καθηγητή

Ο Ανδρέας Αδάμ είναι καθηγητής Εμεμβατικής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διευθυντής των τμημάτων Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής και Ιατρικής Φυσικής. Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1951 και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός σε τεθωρακισμένες μονάδες στο Γουδί και στην Λευκωσία. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και απεφοίτησε με διάκριση το 1977. Μετά την επιτυχία του στις εξετάσεις του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων (MRCP), ειδικεύθηκε στην ακτινολογία στην Βασιλική Μεταπτυχιακή Ιατρική Σχολή και έλαβε το δίπλωμα του Βασιλικού Κολλεγίου Ακτινολόγων (FRCR). To 1992 εξελέγη Εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων (FRCP).

Ο κ. Αδάμ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας απο τους κορυφαίους επεμβατικούς ακτινολόγους. Ήταν ο πρώτος ανα το παγκόσμιο που διορίστηκε σε έδρα Επεμβατικής Ακτινολογίας, και το τμήμα του προσελκύει ερευνητές απο όλο τον κόσμο.

Η πρόοδος στην επεμβατική ακτινολογία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη κατάλληλων εργαλείων. Για τριάντα χρόνια ο Ανδρέας Αδάμ εχει κάνει πρωτοποριακές μελέτες στον σχεδιασμό και την κατασκευή εργαλείων επεμβατικής ακτινολογίας και έχει μελετήσει διάφορες μεθόδους εξάλειψηςκακοήθων όγκων. Η εργασία του έχει αυξήσει την ασφάλεια θεραπείας και έχει αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο. Οι έρευνες του με θέμα τη χρήση μεταλλικών ναρθήκων στα χοληφόρα αγγεία και τον οισοφάγο είχε καθοριστική επιρροή στην άσκηση της ιατρικής διεθνώς.

Ο κ. Αδάμ, επιπρόσθετα απο τα πολυάριθμα επιστημονικά δημοσιεύματα του, έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και του πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενου εγχειριδίου στην ακτινολογία. Στόν τομέα της παιδείας, εισήγαγε, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Ν. Κουρτσογιαννη, την πρώτη αποκλειστικά ηλεκτρονική επιστημονική έκθεση σε ιατρικό συνέδριο και ήταν υπεύθυνος για την πρώτη αυτοβαθμολογούμενενη εξέταση στην ιατρική.

Απο νωρίς στην εξέλιξη της επεμβατικής ακτινολογίας, ο Ανδρέας Αδάμ αντιλήφθηκε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της, απο τεχνική σε κλινική ειδικότητα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των μεθόδων της. Το 1992 προέτρεψε το Βασιλικό Κολλέγιο Ακτινολόγων να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σπουδών στην επεμβατική ακτινολογία και ηγήθηκε επιτροπής που δημιούργησε κατάλληλο πρόγραμμα, μέσω του οποίου η εκπαίδευση των ειδικευομένων σ’ αυτό τον τομέα της ιατρικής έχει αλλάξει ριζικά. Αργότερα, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Επεμβατικής Ακτινολογίας, ηγήθη παρόμοιων προσπαθειών στην Ευρώπη, που οδήγησαν στην αναγνώριση της Επεμβατικής Ακτινολογίας ως επίσημης υποειδικότητας της Ακτινολογίας.

Η κλινική επεμβατική ακτινολογία βασίζεται στην ύπαρξη κατάλληλης υποδομής και επαρκούς εξοπλισμού. Αυτό είναι δύσκολο έργο, επειδή η ακτινολογία είναι ειδικότητα ‘παροχής υπηρεσιών’ και δεν έχει ούτε την αναγκαία υποδομή για κλινική άσκηση ούτε απ’ ευθείας πρόσβαση σε αθενείς. Μεσω της προσωπικής του μεθόδου εργασίας, ο Ανδρέας Αδάμ απέδειξε ότι τα εμπόδια αυτά είναι υπερβατά και συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Υγείας για να βοηθήσει να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Βρεττανίας.

Ο Ανδρέας Αδάμ για οκτώ χρόνια ήταν αρχισυντάκτης του πλέον περίβλεπτου επιστημονικού περιοδικού στην ειδικότητα του, και είναι μέλος δεκαεπτά συντακτικών επιτροπών. Έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ακτινολόγων, της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Επεμβατικής Ακτινολογίας, και πέντε άλλων Βρεττανικών και διεθνών ιατρικών οργανισμών.

Ο κ. Αδάμ έχει εγκαθίδρυθεί ως επίτιμο μέλος των ακτινολογικών εταιριών δεκαέξι χωρών. Του έχουν απονεμηθεί τέσσερα χρυσά μετάλλια, το Προεδρικό Μετάλλιο του Βασιλικού Κολλεγίου Ακτινολόγων, και το Μετάλλιο της Εταιρίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσσίας. Έχει εκλεγεί επίτιμο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών (FRCS) και Διακεδριμένο Μέλος της Ιατρικής Εταιρίας της Σιγκαπούρης. Είναι ένας απο μόνο πέντε ακτινολόγους, και ο μόνος επεμβατικός ακτινολόγος, που εχει εκλεγεί εταίρος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών (Academy of Medical Sciences).

Ο Ανδρέας Αδάμ είναι μέλος του Διοικητικού Σώματος του Imperial College. Έχει υπηρετήσει ως Σύμβουλος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας, της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, και των πανεπιστημίων του Βανκούβερ, του Όσλο και της Οκαγιάμα (Ιαπωνίας) καθώς και του Υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, υπηρέτησε ως Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επι του θέματος της ψηφιακής απεικόνησης.

Όταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε να ιδρύσει ιατρική σχολή, η σύγκλητος διόρισε τον κ. Αδάμ Πρόεδρο του Συμβουλίου της Σχολής .Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου προγραμματίζει να δεχθεί τους πρωτους φοιτητές το 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook