Τελευταία ενημέρωση: 19:40

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης επεξεργάζονται αυτή την ώρα εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.

Στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:10 συνάντηση των Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Χρύσανθου Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κώστα Σκανδαλίδη και Στέργιου Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ (που προσήλθαν με καθυστέρηση, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαβουλεύσεις στην Ιπποκράτους) και των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης.

Εάν καταλήξουν σε συμφωνία θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των τριών αρχηγών, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία.

Όπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.

Στις προθέσεις των τριών κομμάτων κατά ίδια στελέχη είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Τετάρτη, οπότε και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο τραπέζι το πρόσωπο του Πρωθυπουργού

Αναφορικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού, η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από την θέση ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι το όνομα του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να χαλάσει τη συμφωνία, εάν υπάρξει προγραμματική σύγκλιση.

Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε στον Βήμα 99,5: «Νομίζω δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού».

Για τα ονόματα των υπουργών Βενιζέλος και Κουβέλης δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν καθήκοντα πρόσωπα που έχουν φθαρεί από συγκεκριμένες πολιτικές.

Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν και δημόσια ότι δεν πρέπει να μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε: «Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να μοιραστεί το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη αυτής της περιόδου με τον κ. Σαμαρά, να μοιραστεί τις κυβερνητικές ευθύνες. Δεν πρέπει να το κάνει, γιατί την ευθύνη για τους χειρισμούς δεν θα τις έχει το ΠΑΣΟΚ, θα τις έχει ο κ. Σαμαράς».

Για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει δεξιά κατεύθυνση, αλλά προοδευτική, γι\’ αυτό και θέτει μετ\’ επιτάσεως θέματα κοινωνικά, όπως τα εργασιακά, η μετενέργεια και οι συμβάσεις, αλλά και θεσμικά, όπως η διαφάνεια.

Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «εμείς έχουμε βάλει απολύτως ρεαλιστικά ζητήματα. Σχετίζονται με τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και στη βάση αυτή εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι στο τέλος η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση. Ό,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα».

Για την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου σχετικά με τη σύσταση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πληροφορίες που μετέδωσε το Mega από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η ομάδα αυτή θα λειτουργεί υποστηρικτικά σε πολιτικό επίπεδο στα κυβερνητικά στελέχη που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται αρνητικός στο να συμμετάσχει στην ομάδα αυτή.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook