Η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν χθες Τετάρτη όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Σε μία κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ο Βρετανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη «γειτονιά νότια» της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα».

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τη Λιβύη, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ επίσης με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

Η Άστον προκάλεσε χθες Τετάρτη αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Έκκληση του Αμπντελ Τζαλίλ για διεθνή βοήθεια

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».

«Αν δεν υπάρξει διεθνής επέμβαση, ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα μας και αυτό είναι το ίδιο με το να πεθαίνουν άνθρωποι», τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων. «Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε. Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη», επισήμανε.

Την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ένας από τους εκπροσώπους του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Ο ίδιος είχε επίσης τονίζει πως περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατόν την λιβυκή αντιπολίτευση ως τη μόνη νόμιμη αρχή. Όμως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον αρνήθηκε χθες Τετάρτη να δεσμευτεί. Συγκεκριμένα αρνήθηκε να στηρίζει το αίτημα για αναγνώριση του συμβουλίου και εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

«Διπλωματικό άνοιγμα» Καντάφι προς Τουρκία

«Διπλωματικό άνοιγμα» προς την Τουρκία επιχειρεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, με τη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, τονίζοντας ότι «Λίβυοι και Τούρκοι είναι αδέλφια».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, για δραστηριοποίηση «πυρήνων» της Αλ Κάιντα στις πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λιβύη, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα εμφυλίου πόλεμου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού από τους 25.000 Τούρκους εργάτες που δούλευαν στην Τουρκία, τόνισε ότι αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι να γυρίσουν πάλι στη Λιβύη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει εάν παραμείνει στην ηγεσία της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Καντάφι, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων διοίκησης, ενώ θα οργανώσει κοινή επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η εξέλιξη της εσωτερικής πολεμικής έντασης στη Λιβύη, διεθνοποιεί το πρόβλημα, ενώ οι συνέπειες συνέχισης της κατάστασης αυτής, επηρεάζουν αρνητικά και άμεσα τις προσπάθειες αναπτυξιακής πορείας της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας της καλής ποιότητας του πετρελαίου που παράγει η αφρικανική χώρα, χαρακτηριστικό που το καθιστά ουσιαστικό αντικείμενο διεθνούς οικονομικής κερδοσκοπίας.

Η τουρκική διπλωματία έχει επίσημα ταχθεί κατά της διεξαγωγής ενδεχόμενων πολεμικών επιχειρήσεων του διεθνούς παράγοντα στη Λιβύη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση πώλησης όπλων προς τη Λιβύη

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση όπλων προς τη Λιβύη, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, αναστέλλοντας τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η κρίση στη Λιβύη θα αργήσει να τερματιστεί

Ο στρατός των ΗΠΑ, θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή, πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, μέσα σε δύο μέρες μόνο, δήλωσε Αμερικανός στρατηγός την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης της Αμερικανικής Εκστρατευτικής Δύναμης, στρατηγός Ρέϊμοντ Οντιέρνο, δήλωσε «μπορούμε να δράσουμε πολύ γρήγορα αν χρειαστεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο ημέρες θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, ο στρατηγός σχολίασε ότι, θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο να μεταφέρεις τεθωρακισμένα ή αντιεροπορικό εξοπλισμό στη Λιβύη και ότι αυτό θα σήμαινε μία άλλου επιπέδου εμπλοκή των ΗΠΑ, στην κρίση της Λιβύης, την οποία δεν είναι σίγουρος κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα του, να αναλάβει την παρούσα στιγμή.

Ο Οντιέρνο επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε δράση αναληφθεί, να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας, την οποία χαρακτήρισε ως σημείο κλειδί για την επίλυση της κρίσης, ενώ προειδοποίησε ότι το θέμα της Λιβύης δεν θα τελειώσει σύντομα.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook