Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χάσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 30 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με τα στρες τεστ που διενήργησε η BlackRock, είπε την Τρίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια καθορίστηκαν από την BlackRock, με βάση τα στρες σενάρια, στα 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια», είπε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μη-εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε ομιλία του στο συνέδριο «4th Risk Management & Compliance Forum» που διοργανώθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά τις ζημιές από το PSI που έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ και τις αναμενόμενες προβλέψεις που θα διενεργηθούν βάση της έκθεσης της Blackrock, θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ.

«Τα 18 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί, υπό τη μορφή ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 (εφόσον βέβαια συμφωνηθεί το περιεχόμενο του νέου προγράμματος της Ελλάδας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρωζώνης)» επισήμανε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ελληνικές τράπεζες προσπάθησαν επίσης να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, να επαναγοράσουν ιδιοκατεχόμενους τίτλους σε χαμηλότερη τιμή από την έκδοσή τους και να ανακεφαλαιοποιηθούν από ξένες μητρικές τράπεζες (π.χ. Εμπορική).

Όλες αυτές οι ενέργειες βοήθησαν τις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά 4,3 δισ. ευρώ (Core Tier 1)

Μείωση ρευστότητας

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ρευστότητας, τονίζοντας ότι από τα τέλη του 2009, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 30% των καταθέσεών τους.

«Το Ευρωσύστημα ενίσχυσε με ρευστότητα 121 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου 2012) τις ελληνικές τράπεζες» πρόσθεσε ο ίδιος σχετικά επισημαίνοντας ότι «σταδιακά η ενίσχυση αυτή αντικαθίσταται από τον ELA (Μηχανισμό Έκτακτων Αναγκών του Ευρωσυστήματος) της Τράπεζας της Ελλάδας».

Αυτό όμως, κατά τον κ. Ρουμελιώτη έχει υψηλότερο κόστος για τις τράπεζες, επειδή το επιτόκιο του ELA είναι υψηλότερο από εκείνο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, η απομόχλευση των ελληνικών τραπεζών αρχικά εστιάστηκε σε πωλήσεις ενεργητικού, θυγατρικών του εξωτερικού και σε μειώσεις των «security holdings», ενώ στη συνέχεια επιδιώχθηκε μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ρουμελιώτης πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του «bank run», που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες και τη χώρα.

Σταματά η αιμορραγία καταθέσεων

Επιστρέφουν σιγά-σιγά οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, είπαν στο Reuters την Τρίτη Έλληνες τραπεζίτες.

Οι καταθέτες, που έφτασαν να αποσύρουν ημερησίως πριν από τις εκλογές έως και 800 εκατ. ευρώ επιστρέφουν σταδιακά κάποια από τα χρήματα που φύλαγαν στο σπίτι τους.

«Η αφαίμαξη σταμάτησε», είπε τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Για παράδειγμα ελληνική τράπεζα, που έχανε ημερησίως περίπου 30 εκατ. ευρώ τις ημέρες πριν τις εκλογές -τα περισσότερα εκ των οποίων τοποθετήθηκαν σε θυρίδες ή φυλάχθηκαν στα σπίτια- είδε αναστροφή της τάσης τη Δευτέρα.

«Χθες είδαμε αντιστροφή της πορείας. Είχαμε περίπου 15 εκατ. μετρητά που οι καταθέτες επέστρεψαν», είπε ο τραπεζίτης.

Ωστόσο,όσοι πελάτες έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό δεν έχουν ακόμη επιστρέψει τις καταθέσεις τους, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι τραπεζίτες.

Τρίτο τραπεζικό στέλεχος είπε ότι επιστρέφουν ποσά ύψους έως 10.000 από μικροκαταθέτες που φύλαγαν τα χρήματα στο σπίτι τους και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επανακατατεθεί μεγάλα ποσά πάνω από 50.000 ευρώ.

«Δεν είχαμε εκροές καταθέσεων χθες και σήμερα αναμένουμε παρόμοια εικόνα», είπε ο τραπεζίτης εκτιμώντας ότι στην αντιστροφή της τάσης «βοήθησε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Από τα τέλη του 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους, σημειώθηκαν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν από τις αρχές του 2010 72 δισ. ευρώ καταθέσεων ή περίπου 30% του συνόλου.

Οι Έλληνες τραπεζίτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τα χρήματα θα συνεχίσουν να εισρέουν τις τράπεζες τις επόμενες ημέρες, όσο σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Σιγά-σιγά επιστρέφουν οι καταθέσεις που ήταν στα σπίτια και σε θυρίδες», είπε στέλεχος σε μεσαίου μεγέθους τράπεζα που ανήκει σε ξένο χρηματοπιστωτικό όμιλο.

«Αναμένουμε ότι αυτό θα έχει συνέχεια και τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook