Με κεντρικό σύνθημα «Ένωση για πάντα» ως μια απάντηση στους φαιδρούς και σκοτεινούς κύκλους, που επαγγέλλονται την ανεξαρτησία της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, η πρώτη κοινή σύσκεψη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, που θα διαμορφώσουν και θα υλοποιήσουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης όλων των εκδηλώσεων θα είναι η Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης, η πρόταση της οποίας ενσωματώνει την τοπική, εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης- που προεδρεύει στην Οργανωτική Επιτροπή- οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το 2013 και θα δίνουν το στίγμα «ότι η Κρήτη προχωρά μαζί με την Ελλάδα, σε πείσμα αυτών που διακινούν αντίθετες ιδέες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης –επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, σχολίασε:

« Ο κρητικός λαός δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα λεγόμενα των φαιδρών και σκοτεινών κύκλων. Εάν αυτοί οι κύκλοι είχαν την παραμικρή επιρροή θα έβγαιναν στην επιφάνεια, δεν έχουν όμως και κρύβονται. Η Κρήτη την επόμενη εκατονταετία ξεκινά να είναι για πάντα συνδεδεμένη με τον κορμό της Ελλάδας. Ξεκινά με αισιοδοξία και ελπίδα και αυτό ακριβώς θα σηματοδοτήσουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων.»

Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και κάθε Δήμο της Κρήτης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακόμα και στις Βρυξέλλες, όπου πριν τρία χρόνια είχε προγραμματιστεί μια μεγάλη εκδήλωση για την Κρήτη, η οποία ανεστάλη.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «θα γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν για να γιορτάσουμε, ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους, να θυμηθούμε τους αγώνες τους και παράλληλα να θυμηθούμε το έργο που πραγματοποιήθηκε όλη αυτή την περίοδο στην Κρήτη. Έργο σημαντικό, το οποίο απέδειξε ότι οι Κρήτες είναι εξίσου Έλληνες με τους υπόλοιπους.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να κινηθεί στους ακόλουθους βασικούς άξονες για τις σχετικές εκδηλώσεις:

1. Ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης όλων των εκδηλώσεων θα είναι η Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης. Η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει την ευθύνη όλων των εκδηλώσεων, από τη σύσταση της Γραμματείας Οργάνωσης, τον ορισμό των μελών των επιμέρους Επιτροπών (της Οργανωτικής, της Επιστημονικής και της Τιμητικής Επιτροπής), τον συντονισμό των δράσεων των συμμετεχόντων φορέων, έως την επιτυχή ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

2. Οι εκδηλώσεις, τιμητικά και εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, θα πρέπει να τεθούν υπό την ΑΙΓΙΔΑ των: Προεδρία της Δημοκρατίας- Ελληνικό Κοινοβούλιο- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Περιφέρεια Κρήτης- Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

3. Η κορυφαία, κεντρική εκδήλωση θα μπορούσε να γίνει στα Χανιά και στο φρούριο Φιρκά, όπως συνηθίζεται τα τελευταία 99 χρόνια, αλλά οι 4 περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, θα συμμετάσχουν σε όλες εκδηλώσεις, μέσω των πολιτικών και πολιτιστικών φορέων της δικαιοδοσίας τους.

4. Οι εκδηλώσεις θα πρέπει να καλύψουν σε χρονική διάρκεια όλο το έτος, με κορύφωση τον Δεκέμβριο του 2013, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του πληθυσμού του νησιού και όχι μόνο.

5. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη διάχυση των εκδηλώσεων στην Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, με την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, μέσω λογοτεχνικών, καλλιτεχνικών διαγωνισμών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επισκέψεων σε μουσεία, αρχεία κλπ.

6. Παράλληλα, θα πρέπει η διάχυση αυτή να έχει και ένα εξωστρεφή προσανατολισμό, δεδομένου ότι στη λύση του Κρητικού Ζητήματος, συνέβαλαν οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις στο σύνολό τους. Συνεπώς, οι εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν κι ένα Ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

7. Η θεματολογία των εκδηλώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους τομείς δράσεις της κοινωνίας: την πολιτική και τη διπλωματική ιστορία, την οικονομική δραστηριότητα, τις κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις, τις διάφορες μορφές πνευματικής-καλλιτεχνικής δημιουργίας (μουσική, θέατρο, αρχιτεκτονική, γλυπτική κλπ.), το λαϊκό βίο και πολιτισμό (παραδοσιακή μουσική, ήθη και έθιμα, λαϊκοί μύθοι, παραδόσεις και συνήθειες στην καθημερινή ζωή και διατροφή του πληθυσμού), τη συμμετοχή και το ρόλο της Εκκλησίας της Κρήτης σε σχέση με το ποίμνιο της και τα δύο Εθνικά Κέντρα του Ελληνισμού κλπ.

8. Ως φορείς, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οργάνωση ενός φιλόδοξου προγράμματος μιας τέτοιας επετείου, και που θα καθορίσουν το θέμα (ή τα θέματα) και τη διάρκεια της δικής τους συμμετοχής, προτείνονται :

Οργανωτική Επιτροπή:
• Περιφερειάρχης Κρήτης
• Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου
• Δήμαρχοι Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου
• Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Επιστημονική Επιτροπή:

• Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
• Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
• Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης
• Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών
• Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου
• Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Λασιθίου
• Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης
• Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
• Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης
• Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φιλοδοξία της Περιφέρειας Κρήτης είναι η συμμετοχή όλης της Κρήτης στην κατεξοχήν επέτειο της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης, κάτω από την καθοδήγηση και τον συντονισμό της Αιρετής Περιφέρειας Κρήτης.