Αποδεσμεύεται όπως όλα δείχνουν το ένα δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης που είχε παρακρατηθεί (ως απειλή) έπειτα από απόφαση του Βερολίνου και των Βρυξελλών προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με απόφαση της τρόικας το ποσό του ενός δισ. ευρω θα εκταμιευθεί εκτός απρόοπτου πριν την έλευση των επικεφαλής της τρόικας δηλαδή των κυρίων Κλάους Μαζούχ, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς.

Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες, επιβεβαίωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, θα στείλω στην Αθήνα τα μέλη της αποστολής μας» δήλωσε από το Μεξικό και τη σύνοδο του G20 η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Θα δούμε επί τόπου, με την ελληνική κυβέρνηση, εάν έχει σημειωθεί πρόοδος ή υπάρχουν καθυστερήσεις, και με τι πρέπει να ασχοληθούμε πρώτα», πρόσθεσε η Γαλλίδα πολιτικός.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να κινηθούμε γρήγορα, διότι έχουμε καθυστερήσει λόγω της εκλογικής διαδικασίας» (στην Ελλάδα) συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Εκτίμησε μάλιστα ότι το ίδιο θα κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας (ΕΕ και ΕΚΤ), γιατί είναι προς το συμφέρον όλων να ενεργήσουν γρήγορα, προκειμένου να εντοπιστούν οι καθυστερήσεις και οι προτεραιότητες του ελληνικού προγράμματος.