Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης, επανέλαβε στη διάρκεια της G20 ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ανακοίνωσε όμως ότι εξετάζεται η ιδέα της εξαγοράς τίτλων χρέους των εύθραυστων χωρών από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ώστε να μειωθούν τα επιτόκια.

«Για την Ιταλία, το θέμα του 'bailout' (διάσωση) δεν τίθεται πραγματικά», δήλωσε χθες Τρίτη ο Μόντι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώπιον των δημοσιογράφων στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20, στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Ο Μόντι είχε ήδη διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιταλία, η οποία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των αγορών, δεν θα έχει ανάγκη σχεδίου διάσωσης «ούτε στο μέλλον».

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης για να εξαγοραστούν τίτλοι χρεών των εύθραυστων χωρών, ώστε να καταπολεμηθεί η άνοδος των επιτοκίων που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ισπανία και την Ιταλία, ο Μόντι δήλωσε πως η ιδέα αυτή «βρίσκεται υπό σκέψη» στο επίπεδο της Ευρωζώνης.

Η ιδέα είναι «να ενισχυθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης μέσω μηχανισμών που μπορούν να επιτρέψουν να προκριθούν τα θετικά, ούτως ώστε οι χώρες που είναι εντός των πλαισίων στα δημόσια οικονομικά, όπως η Ιταλία», να μπορούν να έχουν «επίπεδα spread λιγότερο αφύσικα», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα σενάριο «εντελώς διαφορετικό από τη διάσωση», το οποίο θα συζητηθεί στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη ανάμεσα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία και αναμένεται ότι θα επιτρέψει στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να εναρμονίσουν τις θέσεις τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, πρόσθεσε ο Μόντι.