Πρόσωπο με πρόσωπο ήρθαν η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια της Συνόδου της G20 στο Μεξικό. Αιτία, όχι κάποιο από τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αλλά τα Νησιά Μαλβίνας/Φώκλαντς.

Η πρόεδρος προσπάθησε να δώσει στον πρωθυπουργό έναν φάκελο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκείνος όμως αρνήθηκε να τον παραλάβει, επικαλούμενος το δικαίωμα των κατοίκων να αποφασίσουν τι θέλουν να είναι. Μάλιστα αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που θα γίνει στα Νησιά εντός του 2013.

Ο διάλογος, όπως τον μεταφέρει η εφημερίδα Pagina12 της Αργεντινής έχει ως εξής:

-Η Αργεντινή πρέπει να σεβαστεί το δημοψήφισμα των κατοίκων.

–Θα ήθελα να σας δώσω έναν φάκελο με τα 40 ψηφίσματα του ΟΗΕ που καλούν τη Βρετανία και την Αργεντινή να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούν.

-Το σημαντικό είναι το δημοψήφισμα.

-Όχι. Το σημαντικό είναι η Βρετανία και η Αργεντινή να σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

-Δεν θέλω να μιλήσω για την κυριαρχία.

–Ούτε εγώ θέλω να σας μιλήσω για την κυριαρχία. Θέλω να σεβαστούμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αν είμαστε μέλη του ΟΗΕ, ας σεβαστούμε τα ψηφίσματα.

Προτού γίνει αυτός ο διάλογος, ο Κάμερον είχε πλησιάσει την πρόεδρο με φιλικές προθέσεις. Ήθελε να την ευχαριστήσει για τη στάση που κράτησε η χώρα της στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας η οποία θα μπορούσε να λειτουργεί ως δανειστής στην έσχατη περίπτωση.

Όμως, το κλίμα άλλαξε όταν εμφανίστηκε ο καφέ φάκελος...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει ο Guardian, δεν παρέλαβε το φάκελο θεωρώντας ότι «υπάρχουν οι κατάλληλοι διπλωματικοί δίοδοι για την παράδοση ενός τέτοιου εγγράφου».

Το θέμα των Νησιών έχει έρθει στην επικαιρότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την εισβολή της Χούντας της Αργεντινής, τον Απρίλιο του 1982.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι στηρίζει την απόφαση των κατοίκων των Νησιών να κάνουν δημοψήφισμα, ώστε να λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα. Το δημοψήφισμα τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αργεντινής ταξίδεψε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου παρουσίασε τις θέσεις της χώρας της σχετικά με τα Νησιά.

Μάλιστα, τη συνόδευε και διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να δώσει εθνικό χαρακτήρα στην προσπάθεια.

Η βασική θέση της Αργεντινής είναι να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που ζητούν από τις δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

 

in.gr