Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 4μμ ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κάρολο Παπούλια για να του ανακοινώσει την συμφωνία και θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης ως Πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί αύριο στο Eurogroup", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του από τη Βουλή.

"Διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης" πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι: "Τα πρόσωπα θα κλείσουν μέχρι το βράδυ".

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος "το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πιο κρίσιμο είναι το θέμα της ενικής ομάδας διαπραγμάτευσης, όπου ο ρόλος των αρχηγών θα είναι πιο ενεργός. Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το διήμερο στις Βρυξέλλες θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη".

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της, ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχουν βουλευτές, παρά μόνο τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής, τον Βασίλη Ράπανο να αναλάμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών με αναπληρωτή τον Γ.Ζανιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλος να αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κ.Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Γ.Στουρνάρα.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Μάριου Σαλμά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (μετονομασία από Προστασίας του Πολίτη) ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τζαβάρα.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και για το υπουργείο Δικαιοσύνης του Αντώνης Μανιτάκης.

Το υπουργείο Επικρατείας φέρεται να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δ.Σταμάτης, και το υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Επιπλέον, κατά πληροφορίες δημιουργούνται ξεχωριστά υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της ΝΔ. Υπουργός Ναυτιλίας φέρεται να αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και υπουργός Τουρισμού η Όλγα Κεφγαλογιάννη.

(Με πληροφορίες απο protothema.gr - in.gr)