Το φάσμα της κατάρρευσης αντιμετωπίζει ο οργανισμός περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων, ο ΕΔΟΕΑΠ. Το PSI, είχε ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να διαθέτει ομόλογα μόλις 5.600.000 ευρώ από 115 εκατομμύρια πριν το κούρεμα. Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του οργανισμού, όμως φθάνουν τα 60 εκατομμύρια.

Ο ΕΔΟΕΑΠ απηύθυνε πρόσκληση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 2 η ώρα το μεσημέρι.

Εξώδικη διαμαρτυρία στην Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να υπογράψει, σε έκτακτη συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, στην οποία αντικρούεται ο ισχυρισμός για το ύψος του υπολοίπου του λογαριασμού του, στα 5,62 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την οποία υπογράφουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, το ταμείο ενημερώθηκε από την ΤτΕ για δραματική μείωση των διαθεσίμων του στο ύψος των 5,62 εκατ. ευρώ ενώ στις 12 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί ότι η αξία των καταθέσεών του στο κοινό ασφαλιστικό κεφάλαιο ανερχόταν, μετά το \”κούρεμα\” των ομολόγων (PSI), στο ποσό των 59 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ζητά \”να μην καταθέσει εφεξής ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα του οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αντί για θεματοφύλακας των κόπων των εργαζομένων έγινε αμείλικτος διώκτης και εξολοθρευτής τους\”.

 Ένα υγιές ταμείο που βρίσκεται αντιμέτωπο με κατάρρευση μετά το PSI. Σύμφωνα με τον ΕΔΟΕΑΠ, ο οργανισμός για την επικουρική ασφάλιση και περίθαλψη των δημοσιογράφων, τοποθετεί με νόμο του κράτους τα αποθεματικά του στην τράπεζα της Ελλάδας και αυτή τα επενδύει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Με το κούρεμα λοιπόν τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ έχασαν το 50% : από 115.312.441 ευρώ, έμειναν πλέον 59.097.624 ευρώ.

Το PSI προβλέπει την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων με νέα, μικρότερης ονομαστικής αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας. Αν ο ΕΔΟΕΑΠ, ή οποιοδήποτε άλλο ταμείο του οποίου τα αποθεματικά εντάχθηκαν στο κούρεμα, μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τη λήξη των ομολόγων για να τα εισπράξουν, δηλαδή 30 χρόνια τότε θα έπαιρναν το 100% της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή και τα 59 εκατομμύρια. Αν όμως θελήσουν ή αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα τώρα, η αξία τους αποτιμάται σήμερα από την αγορά μόνο ως το 20% της ονομαστικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook