Χρειάστηκαν 20 χρόνια αναζήτησης για να καταφέρει μια βρετανίδα ειδικός να ανακαλύψει άνθρωπο με σούπερ όραση. Όχι κάποιον που μπορεί να βλέπει μέσα από τοίχους, αλλά κάποιον που μπορεί να διακρίνει περίπου 105 εκατομμύρια χρώματα, δηλαδή 99 εκατομμύρια περισσότερα από έναν μέσο άνθρωπο.

Η γυναίκα με την ανεξάντλητη «παλέτα» συμμετείχε στο πείραμα χωρίς να γνωρίζει ότι μπορεί να ξεχωρίζει τόσο καλά τα χρώματα. Η «υπεράνθρωπη» όραση της δίνει τη δυνατότητα να βλέπει πλούσιες και λεπτομερείς εικόνες, σε σχέση με τη δική μας πραγματικότητα.

Η δρ Γκαμπριέλα Τζόρνταν από το Ίδρυμα Νευροεπιστημών του Νιούκασλ είχε βάλει ως στόχο της ζωής της να βρει το άτομο που θα έχει τέσσερα κωνία στα μάτια, καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουμε τρία και ονομαζόμαστε τριχρωματικοί. Όσοι έχουν δύο κωνία, βλέπουν ασπρόμαυρα και ονομάζονται διχρωματικοί. Μάλιστα, στη διάρκεια της 20ετίας είχε συναντήσει κάποιες γυναίκες που διέθεταν τέσσερα κωνία, αλλά το ένα δεν ήταν λειτουργικό.

Η όραση είναι μία από τις πιο σύνθετες αισθήσεις και το πως το μάτι αντιλαμβάνεται και μεταδίδει στον εγκέφαλο τα χρώματα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν τα λεγόμενα κωνία.

Η δρ Τζόρνταν και οι συνεργάτες της συνάντησαν αρκετές γυναίκες με τέσσερα κωνία κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους. Εντούτοις, μόνο μία κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις, τις οποίες είχαν φτιάξει με ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή και μόνο ένας τετραχρωματικός θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Η γυναίκα που πέρασε τις εξετάσεις είναι γιατρός και ζει στη Βόρεια Βρετανία. «Γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν τετραχρωματικοί άνθρωποι, αλλά δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που κάνει και το τέταρτο κωνίο λειτουργικό στη συγκεκριμένη γυναίκα, και όχι στις άλλες» λέει η Γκαμπριέλα Τζόρνταν.

\"\"

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook