Το Βραβείο του ΤΕΙ Κρήτης, που αποτελεί πλέον θεσμό με υψηλή καταξίωση και ευρύτατη αποδοχή, έχει μέχρι σήμερα απονεμηθεί σε 8 προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, στις Επιστήμες, στα Γράμματα και τις Τέχνες:

Α. Κακλαμάνη ως πρωτεργάτη του θεσμού των ΤΕΙ,

Κ. Γαβρά σκηνοθέτη,

Ι. Σακελλαράκη αρχαιολόγο,

Ε. Καραΐνδρου συνθέτρια,

Λ. Καραπαναγιώτη δημοσιογράφο,

Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,

Μ. Λαμπράκη-Πλάκα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και

Δ. Νανόπουλο Φυσικό.

Η φετινή επιλογή για το Βραβείο του 2012, από το Συμβούλιο του ΤΕΙ Κρήτης, επιβεβαιώνει το κύρος του θεσμού και τον αναβαθμίζει.

Επιλέχθηκε προσωπικότητα από το χώρο των θετικών επιστημών: Ο ιδιαίτερα διακεκριμένος Μαθηματικός, Καθηγητής του Πολυτεχνείου ΕΤΗ της Ζυρίχης και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, Δημήτρης Χριστοδούλου.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι από τους σημαντικότερους Μαθηματικούς στον κόσμο σήμερα. Το ερευνητικό του έργο αφορά την Γεωμετρική Ανάλυση Υπερβολικών εξισώσεων (ευστάθεια του χωροχρόνου Minkowski, φαινόμενο μνήμης), την μελέτη ιδιομορφιών στα πλαίσια της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein και είναι σημαντική η συνεισφορά του στην απόδειξη της Αρχής της Κοσμικής Λογοκρισίας (Cosmic Censorship) , όπως επίσης σπουδαία είναι η προσφορά στην μελέτη των εξισώσεων Euler της Υδροδυναμικής.

Έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις:

• Το βραβείο Otto Hahn Medal για εργασία στη Μαθηματική Φυσική το 1981, Το βραβείο Β. Ξανθόπουλου για την εργασία του στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το 1991.
• Το βραβείο Mac Arthur Fellowship, για την εργασία του στα Μαθηματικά και τη Φυσική το 1993.

• Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996.

• Το βραβείο Bocher της AMS το 1999.

Το βραβείο “Ζήνων” της Μαθηματικής Εταιρείας Κύπρου το 2000.

Το βραβείο Tomalla (έχουν τιμηθεί με αυτό το βραβείο εκτός των άλλων οι Zacharov, Peebles , Chandrashekar) το 2008.

• Του απονεμήθηκε έδρα στο College de France, Chaire d\’Etat, το 2009

• Το βραβείο Shaw Prize in Mathematical Sciences, εξ ημισείας με τον Richard Hamilton το 2011.

• Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ από το 2012.

Εξέχουσα διάνοια, καταξιωμένος επιστήμονας, πολύπλευρη προσωπικότητα, προβληματιζόμενο ανοιχτό μυαλό, ο Δημήτρης Χριστοδούλου με την ευφυΐα και την εργατικότητά του έφτασε νέος στην κορυφή, όπου και παραμένει σταθερά, τιμώντας την Ελλάδα διεθνώς.

Το ΤΕΙ Κρήτης σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον Καθ. Δημήτρη Χριστοδούλου για την αποδοχή της πρότασής να του απονεμηθεί το Βραβείο του ΤΕΙ Κρήτης το 2012.

Η σύνδεση της Βράβευσης με τη λειτουργία του ΤΕΙ

Το ΤΕΙ Κρήτης, ως ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και ένα από τα τρία ΑΕΙ της Κρήτης, παρακολουθεί την εξέλιξη των Επιστημών και συμβάλλει ουσιαστικά και αναγνωρισμένα σε αυτήν. Το αποδεικνύουν οι εξωτερικές εκπαιδευτικές αξιολογήσεις των Τμημάτων, αλλά και η αξιολόγηση της Έρευνας στο Ίδρυμα (για τη τελευταία δεκαετία, πρώτο μεταξύ των ΤΕΙ της χώρας και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση σε σύγκριση με πολλά Πανεπιστήμια – βλ. αξιολόγηση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης 2012 αλλά και ξένων οίκων).

Το ΤΕΙ βλέπει με ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον το έργο επιστημόνων με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως ο Δ. Χριστοδούλου. Στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Βαρύτητας και Κοσμολογίας (NEB 15 – Recent Developments in Gravity) που οργανώνεται από σήμερα 20 έως τις 23 Ιουνίου 2012 στη Σχολή του ΤΕΙ στα Χανιά, ο Καθ. Δ. Χριστοδούλου είναι ο Διακεκριμένος Ομιλητής.

Οι έξι Τακτικοί Καθηγητές Μαθηματικών του Ιδρύματος, ιδιαίτερα υψηλών επιδόσεων στην Εκπαίδευση και στην παραγωγή νέας γνώσης μέσα από την Έρευνα, οργανώνουν φέτος αυτό το Συνέδριο, αλλά και πλαισιώνουν την απονομή του Βραβείου.

Τα Μαθηματικά, μαζί με τη Φυσική και τη Χημεία, αποτελούν τα θεμελιακά επιστημονικά αντικείμενα, πάνω στα οποία βασίζεται η ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση στο ΤΕΙ Κρήτης σε αντικείμενα Μηχανικών και Πληροφορικής, Γεωπονίας, Υγείας και Διοίκησης/ Οικονομίας. Η αρχική εκπαίδευση των φοιτητών μας στα βασικά αντικείμενα Θετικών Επιστημών αποτελούν τις στέρεες βάσεις στα Προγράμματα Σπουδών για την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων.

Το Πρόγραμμα της Τελετής Απονομής

Η απονομή θα γίνει στο Νέο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο,

• στις 27 Ιουνίου 2012, ώρα 8.00 μμ.
• Πρόγραμμα
• Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, Καθηγητή Ευάγγελο Καπετανάκη.
• Παρουσίαση του έργου του Καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου από τον Καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης, Ταξιάρχη Παπακώστα.
• Ανάγνωση του ψηφίσματος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Κρήτης για την απονομή του Βραβείου στον Δημήτρη Χριστοδούλου από τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, Καθηγητή Κώστα Σαββάκη.
• Επίδοση του Βραβείου του ΤΕΙ στον Δημήτρη Χριστοδούλου από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Νίκο Κυλάφη.
• Ομιλία του τιμωμένου, Καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου.

• Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης.

Σύντομα Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951, σε μία μικροαστική οικογένεια. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Κύπρο και η μητέρα του γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια οικογένεια Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Ένα πρόβλημα Ευκλείδειας Γεωμετρίας ήταν η αιτία που τον έκανε να ασχοληθεί με τη Φυσική και τα Μαθηματικά το καλοκαίρι του 1966. Ο κοινωνικός περίγυρος της οικογένειας Χριστοδούλου πέτυχε να τον φέρει σε επαφή με τον Αχιλλέα Παπαπέτρου, Έλληνα Φυσικό μέλος του Ινστιτούτου Henri Poincaré στο Παρίσι, ο οποίος με την σειρά του επικοινώνησε με τον καθηγητή Φυσικής του πανεπιστημίου Princeton John Wheeler, που βρισκόταν στο Παρίσι εκείνη την εποχή.

Στις αρχές του 1968 οι δύο καθηγητές συνάντησαν τον Δημήτρη Χριστοδούλου και αποφάσισαν να τον εγγράψουν στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιο Princeton ως προπτυχιακό φοιτητή. Αυτή ήταν η αρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας και ενός συναρπαστικού ταξιδιού στο χώρο της επιστήμης για το Δημήτρη Χριστοδούλου.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Princeton σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ακολούθησε μια πραγματικά λαμπρή σταδιοδρομία στα καλύτερα Ιδρύματα του κόσμου. Πολύ συνοπτικά:
• California Institute of Technology, 1971-1972.

• Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καθηγητής Φυσικής, 1972-1973.

• Max Planck Institute, Μόναχο, υπότροφος Humboldt: Σημαντικός σταθμός για την σταδιοδρομία του γιατί αφοσιώθηκε στα Μαθηματικά υπό την καθοδήγηση της Yvonne Choquet-Bruhat, 1976-1981.

• Επιστροφή στην Αμερική, στο Courant Institute, 1981-1983, όπου η συνεργασία του με τον Shing-Tung Yau είχε αποφασιστική σημασία για την ενασχόληση του με τα Μαθηματικά.
• Πανεπιστήμιο του Syracuse, ΗΠΑ, Καθηγητής Μαθηματικών, 1983-1988.

• Courant Institute, Καθηγητής Μαθηματικών 1988-1992.

• Πανεπιστήμιο του Princeton, Καθηγητής, 1993-2001.

• Τελευταίος σταθμός, από το 2001, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, ETH Zurich όπου είναι μέχρι σήμερα Καθηγητής στην έδρα Μαθηματικών-Φυσικής.

• Το 2011 ο Δ. Χριστοδούλου εκλέχθηκε Επίτιμος Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε όλο αυτό το διάστημα του έχουν απονεμηθεί μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο των Μαθηματικών, που τον καταξιώνουν ως έναν από τους καλύτερους Μαθηματικούς παγκόσμια. Ενδεικτικά αναφέρονται: το βραβείο Otto Hahn Medal για εργασία στη Μαθηματική Φυσική το 1981, το βραβείο Mac Arthur Fellowship για την εργασία του στα Μαθηματικά και τη Φυσική το 1993, το βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας το 1999, το βραβείο Shaw Prize στις Μαθηματικές Επιστήμες, εξ ημισείας με τον Richard Hamilton το 2011, ο Ταξιάρχης του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Αριστείο Μποδοσάκη και το Βραβείο Βασίλης Ξανθόπουλος.

Του απονεμήθηκε έδρα στο Collège de France, (Chaire d\’État) το 2009.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, αλλά και της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ από το 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook