Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παράνομη διακίνηση προσώπων ως χώρα διέλευσης και προορισμού -κυρίως για γυναίκες και παιδιά- με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η χώρα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2012, αν και η Ελλάδα «δεν συμμορφώνεται πλήρως» με τα «ελάχιστα επίπεδα» εξάλειψης του φαινομένου, εντούτοις καταβάλλει «σημαντικές προσπάθειες» για την καταπολέμησή του και για την προστασία των θυμάτων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παιδιά και γυναίκες από άλλες φτωχότερες χώρες εξαναγκάζονται σε πορνεία και καταναγκαστική εργασία. Τα περισσότερα άτομα διακινούνται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Αφρική και την Ασία για σκοπούς εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αναγκαστικής εργασίας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται η έκθεση, οι ελληνικές Αρχές διερεύνησαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις και επιβλήθηκαν σοβαρές ποινές, ενώ εκκρεμούν αρκετές υποθέσεις για συνενοχή σε τέτοιου είδους παρανομίες.

Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποστηρίζουν, σύμφωνα με την έκθεση, ότι λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε εντελώς την χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας προσώπων, αλλά επισημαίνεται ωστόσο η λειτουργία από το υπουργείο Υγείας, με τη συνεργασία ΜΚΟ, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με καταφύγια για τα θύματα (συμπεριλαμβανομένων παιδιών).

Υποστηρίζεται ακόμη ότι το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να πλήττεται από νομικές ατέλειες, που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλά ποσοστά καταδίκης, αν και υπήρξε κάποια πρόοδος στην ταχύτερη επίλυση τέτοιων υποθέσεων.

Στην έκθεση για «την καταπολέμηση της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας, τη δίωξη των ενόχων και την προστασία των θυμάτων», η Ελλάδα κατατάσσεται και φέτος στη βαθμίδα 2, ανάμεσα σε τρεις βαθμίδες, ανάλογα με τις προσπάθειες των κρατών.

Στην πρώτη βαθμίδα κατατάσσονται οι χώρες που εφαρμόζουν πλήρως διατάξεις ανάλογες με εκείνες της αμερικανικής νομοθεσίας (όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες).

Στη δεύτερη βαθμίδα οι χώρες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, σε εκείνες που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις προδιαγραφές του νόμου, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες (όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και οι περισσότερες βαλκανικές χώρες) και σε εκείνες που τελούν υπό επιτήρηση, αφού οι προσπάθειες που καταβάλλουν υπολείπονται του επιθυμητού (όπως η Κύπρος).

Στην τρίτη βαθμίδα κατατάσσονται χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα ελάχιστα επίπεδα και δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις, τις οποίες προβλέπει η σχετική αμερικανική νομοθεσία.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook