Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Ισπανίας, κυρίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής λιτότητας που έχει υιοθετήσει η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και κατά του κόστους διάσωσης των τραπεζών της χώρας, και υπέρ της υπεράσπισης των βασικών δημόσιων παροχών.

Στη Μαδρίτη, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης κρατώντας τις κόκκινες σημαίες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών εργατικών συνδικάτων, του UGR και του CCOO, τα οποία είχαν απευθύνει έκκληση για κινητοποιήσεις σε 60 ισπανικές πόλεις υπό το σύνθημα: «Μην σιωπάς, υπεράσπισε τα δικαιώματά σου!».

Κάποιοι φορούσαν πράσινα μπλουζάκια, που έχουν γίνει η «στολή» των εκπαιδευτικών που διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης με το σύνθημα: «Δημόσια εκπαίδευση από όλους για όλους».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι φορούσαν κίτρινα μπλουζάκια και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στις περικοπές στη Δικαιοσύνη». Επίσης διαδήλωσαν γιατροί και νοσηλευτές με άσπρα μπλουζάκια και υπό το σύνθημα: «Δημόσια υγεία για όλους», ενώ υπήρχαν και πανό κατά της ιδιωτικοποίησης του δικτύου ύδρευσης.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στη διάσωση», αναφερόμενοι στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρώπη ή «Διάσωση των τραπεζών=κλοπή των πολιτών».

«Δεν πιστεύω ότι η διάσωση θα έχει οφέλη για τους πολίτες. Θα υπάρχει περισσότερη ανεργία, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη φτώχεια» δήλωσε μια εκπαιδευτικός 37 ετών.

Για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, η ισπανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αυστηρή πολιτική λιτότητας, η οποία προβλέπει για φέτος περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 27,3 δισ. ευρώ.