Ανοικτό άφησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της το βράδυ της Τετάρτης, το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αλλά και τον ESM να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ανάλογα με τις συνθήκες, επισημαίνοντας ωστόσο πως για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για κάτι τέτοιο.

«Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte στο Βερολίνο.

Μια δήλωση που ήρθε σε απάντηση των πληροφοριών περί υπάρξεως σχεδίου, «ιταλικής συνταγής», για χρήση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, για την έμπρακτη … στήριξη των προβληματικών κρατών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα η Ιταλία, με την στήριξη της Γαλλίας που επιπρόσθετα έχει πλέον ανοικτά λάβει θέση «ενάντια» στη γερμανική «μονοκρατορία» σε επίπεδο ΕΕ, θα καταθέσει πρόταση για την ταυτόχρονη χρήση του EFSF και του ESM για την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ισπανία και η ίδια η Ιταλία στη δευτερογενή αγορά. Στόχος να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος αναχρηματοδότησης. Κάτι που θα συζητηθεί σε πρώτη φάση στη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» στη Ρώμη την Παρασκευή.

«Η ιδέα είναι να σταθεροποιηθούν τα κόστη δανεισμού, ιδιαίτερα των χωρών που συμμορφώνονται με τους στόχους των μεταρρυθμίσεων, και αυτό θα πρέπει ξεκάθαρα να διαχωριστεί από την ιδέα της διάσωσης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου του G20.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη χρήση των ταμείων για την αγορά χρέους, αλλά η ιδέα αξίζει να διερευνηθεί και θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν ο ίδιος, ο κ. Monti, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy την Παρασκευή στη Ρώμη.

Πρακτικά το σχέδιο που προωθούν Ιταλία και Γαλλία προβλέπει την «διασφάλιση» κεφαλαίων περί τα 600 δισ. ευρώ, από τα αποθεματικά των δύο – σε παράλληλη χρήση – μηχανισμών στήριξης της ΕΕ (400 δισ. από τον ESM- 200 δισ. από το EFSF) για να υπάρχουν απαραίτητα κονδύλια που θα «πείσουν» τις αγορές πως δεν θα «σκάσει» η Ισπανία, πολλώ δε μάλλον η Ιταλία. Το αρνητικό της όλης υπόθεσης έγκειται φυσικά πως με την μέθοδο αυτή το ιδιωτικό χρέος, της Ισπανίας πρωτίστως, μετατρέπεται σε κρατικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων που αποτελούν το … Τοτέμ της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

Πέραν όλων αυτών τις δικές του προτάσεις του για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ο Herman van Rompuy στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το βήμα της Συνόδου των G20 στο Μεξικό: \”τον Ιούνιο θα ξεκινήσουμε ένα σχέδιο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ώστε πριν τον Δεκέμβριο να δείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο μια νομισματική ένωση αλλά και μια οικονομική ένωση. Κάτι που θα φέρει σταθερότητα στο ευρώ και στην Ευρωζώνη\”.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική ενοποίηση, σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και σε μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση.

Η από κοινού έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων και η σύσταση ενός ταμείου εξαγοράς χρέους περιλαμβάνεται στο σχέδιο-πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων.

Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης στο Bloomberg πως είναι πιθανό να δοθούν στην ΕΚΤ αυξημένες εξουσίες εποπτείας υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι η κρισιμότερη, μέχρι την επόμενη (;).

Κι αυτό γιατί σε αυτήν η Γερμανία θα κληθεί να απαντήσει στα κελεύσματα των καιρών και κυρίως στις πιέσεις των εταίρων της, εντός και εκτός Ευρώπης.

Επισήμως η Ευρώπη έχει τη στήριξη των ηγετών των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, στην προσπάθειά της για επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις στις αγορές για ταχύτερες λύσεις στην κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Πρακτικά οι Ευρωπαίοι δήλωσαν στη σύνοδο των G20 ότι σκοπεύουν «να εργαστούν πάνω στην κατά το δυνατόν ταχύτερη ενοποίηση του τραπεζικού τομέα, κατά τρόπο ώστε να ‘σπάσει’ ο κύκλος της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών από τις υπερχρεωμένες χώρες», κάτι που οδηγεί σε συνεχή μεγέθυνση των κρατικών χρεών των περί ων ο λόγος χωρών.

Οι ηγέτες των G20 αναμένουν τώρα τη σύνοδο της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν τη «μακρά διαδικασία της βαθύτερης ενοποίησης, αρχίζοντας με την προώθηση της τραπεζικής ένωσης, με στόχο την οριστικοποίηση ενός ευρύτατου σχεδίου μέχρι τον Δεκέμβριο». Το πρόβλημα είναι ποιο ακριβώς είναι αυτό το σχέδιο.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των 20, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν «να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής» για να διασφαλίσουν τη νομισματική ένωση, συμπεριλαμβανομένης της κοινής τραπεζικής εποπτείας, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της μείωσης του μεγέθους των προβληματικών τραπεζών και των εγγυήσεων για τους τραπεζικούς καταθέτες».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook