«Χείρα βοηθείας» από την Ευρώπη θα ζητήσει και επισήμως την Πέμπτη η Μαδρίτη, καταθέτοντας αίτημα για πακέτο ύψους 100 δισ. ευρώ.

Εντός της ημέρας, επίσης, η Ισπανία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τον πρώτο έλεγχο στο τραπεζικό της σύστημα, ενώ το ισπανικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2014, 2015 και 2017, με στόχο την άντληση δύο δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για επιτόκιο σε νέο ρεκόρ και συγκεκριμένα σε νέα υψηλά από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

 Στις τελευταίες χρηματιστηριακές συναλλαγές, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έχει «εκτιναχθεί» πάνω από 7%, ωθώντας το δείκτη IBEX 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης σε χαμηλά επίπεδα και τις διεθνείς αγορές στα «τάρταρα».

Ως γνωστόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

 Η διάσωση των ισπανικών και πιθανόν των κυπριακών τραπεζών, η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Διάσωσης EFSF και ESM, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogorup, που ξεκινάει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook