O επικεφαλής της διαιτησίας της UEFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, εξέφρασε στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας την ικανοποίησή του για την ποιότητα της διαιτησίας, στους 24 αγώνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την φάση των ομίλων του EURO 2012 ενώ ακόμα επαίνεσε τους παίκτες για τη συνολική συμπεριφορά τους στο τουρνουά μέχρι τώρα.

Ο Κολίνα τόνισε πως ο διάλογος που έγινε πριν την έναρξη της διοργάνωσης μεταξύ των μελών της επιτροπής των διαιτητών της UEFA, τους παίκτες και τους προπονητές των ομάδων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του αριθμού των περιστατικών κατά τη διάρκεια αγώνων.

\”Υπήρξε μια μακρά περίοδος προετοιμασίας σε διάφορα θέματα για τους διαιτητές ώστε να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στα παιχνίδια. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα δείγματα που είχαμε σχετικά με τις επιδόσεις των διαιτητών ήταν πολύ θετικά. Η γενική αίσθηση από τον κόσμο του ποδοσφαίρου ήταν πολύ θετική και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι \’αυτό\” είπε αρχικά ο Κολίνα.

\”Οι 12 διαιτητές που έχουν επιλεγεί για το EURO 2012 είναι σίγουρα από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Μετά τους πρώτους 24 αγώνες, είμαστε ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους. Προσπαθήσαμε να επιτύχουμε τη συνοχή, η οποία είναι πάντα ένας πολύ σημαντικός στόχος ειδικότερα, οι αποφάσεις που αφορούν τα οφσάιντ και φάουλ. Πρέπει να επιδιώκουμε τη συνοχή και νομίζω ότι έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα.

Νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κατανοητές τις αποφάσεις των διαιτητών από τους παίκτες και τους προπονητές. Η συμπεριφορά τους στο γήπεδο ήταν πολύ θετική όσον αφορά τη συνεργασία με τους διαιτητές και την αποδοχή των διαιτητικών αποφάσεις.

Έχουμε δει σίγουρα λιγότερα επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είχαμε κόκκινες κάρτες για βίαιες ενέργειες. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους παίκτες που έχουν παίξει στους πρώτους 24 αγώνες\” συνέχισε ο Κολίνα για να συμπληρώσει:

\”Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το οφσάιντ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στους βοηθούς διαιτητές. Μια επιτροπή πρώην βοηθών διαιτητών συνεργάστηκε με τους επιλεγόμενους διαιτητές πριν από το EURO ενώ έχουμε και κάποιους πρώην βοηθούς διαιτητών σαν εκπαιδευτές.

13 λάθος οφσάιντ

Όταν ένας βοηθός διαιτητή αποφασίσει κάτι μπορεί να σηκώσει τη σημαία ή αντίστοιχα να την κρατήσει κάτω. Θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις αποφάσεις κατά τις οποίες ο παίκτης είναι ή δεν είναι εκτεθειμένος για ένα μέτρο. Είχαμε περίπου 302 τέτοιες αποφάσεις εκ των οποίων οι 289 ήταν σωστές και οι 13 λάθος. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε σωστές αποφάσεις κατά 95.7%, ποσοστό που ήταν πολύ μεγάλο.

Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι πως 19 γκολ σημειώθηκαν εξαιτίας μιας σωστής απόφασης βοηθού διαιτητή. Μπορούμε να είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις αποδόσεις των βοηθών διαιτητών.\”

Αναφορικά με τους δύο επιπλέον βοηθούς, που βρίσκονται στην τελική γραμμή, δίπλα από τα τέρματα, ο Κολίνα τόνισε: \”Ως μια συνολική εκτίμηση, οι επιπρόσθετοι βοηθοί έχουν συμβάλει 16 φορές στους 24 αγώνες σε αποφάσεις διαιτητών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν τρεις αποφάσεις που είχαμε να κάνουμε με γκολ. Οι δυο ήταν απόλυτες σωστές, η άλλη ήταν, δυστυχώς, λάθος. Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, συμβαίνει αυτό.

Αυτό ήταν ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο πείραμα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αγώνων σε Champions League, Europa League και EURO. Έχουμε κάνει το καλύτερο για την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση στο συγκεκριμένο θέμα\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook