Μία μέρα μετά το σάλο που προκλήθηκε στη Βρετανία από την αποκάλυψη των Times ότι επώνυμοι πολίτες έχουν βρει «νόμιμους» τρόπους να κλέβουν την Εφορία, ο κορυφαίος κωμικός Τζίμι Καρ, εμφανίστηκε δημόσια για να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπολίτες του.

Από το twitter ο Βρετανός κωμικός, ο οποίος συμμετείχε και στους εορτασμούς για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ, είπε:

«Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι θα το πάρω ελαφρά το ζήτημα, αλλά δεν πρόκειται. Είναι σοβαρό ζήτημα και έκανα λάθος. Ο οικονομικός μου σύμβουλος με ρώτησε: \’θέλεις να πληρώνεις λιγότερους φόρους με νόμιμο τρόπο;\’ και εγώ απάντησα \’ναι\’».

Ο νόμιμος τρόπος που επικαλείται ο κωμικός είναι το περίφημο Κ2 μέσω του οποίου τουλάχιστον 1.100 Βρετανοί γλιτώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Οι αποδοχές του φορολογούμενου μεταφέρονται σε μια εταιρεία στις Νήσους Γκέρνσεϊ, έναν από τους πλέον γνωστούς φορολογικούς παραδείσους στη Μάγχη. Στη συνέχεια η εταιρεία «δανείζει» χρήματα στον φορολογούμενοι για να ζήσει. Και αυτά τα χρήματα εκπίπτουν…

 Με άλλα λόγια, ο Τζίμι Καρ απέκρυψε εισοδήματα 4,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρισκόταν στο Μεξικό για τη Σύνοδο της G20.

Οι πολίτες πληρώνουν χρήματα για να παρακολουθήσουν τα σόου του. Είναι λάθος εκείνος να παίρνει τα χρήματα και να τα διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο, είπε ο Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή: «προφανώς είναι λάθος να κλέβει κανείς φόρους, αλλά οι πολιτικοί καλά θα κάνουν να μην δίνουν μαθήματα ηθικής. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να κλείσουν τις πόρτες σε τέτοιους φορολογικούς παραδείσους» τόνισε ο Εντ Μίλιμπαντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook