Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να τονίζουν ότι την απαρτίζουν «εκπρόσωποι των τραπεζών που υπηρετούν το σύστημα των τοκογλύφων διεθνών συναδέλφων τους» και το ΚΚΕ να υποστηρίζει ότι η νέα συγκυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ να φορτώσει την κρίση στο λαό.

«Η Ελλάδα δυστυχώς απέκτησε μία νέα μνημονιακή κυβέρνηση. Την απαρτίζουν υπογράψαντες επιστολές και ψηφίσαντες μνημόνια και επαχθείς και επονίδειστες δανειακές συμβάσεις, εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας» αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Συμμετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών που υπηρετούν το σύστημα των τοκογλύφων διεθνών συναδέλφων τους, απομυζώντας ακόμα και το αίμα του ελληνικού λαού. Την πλαισιώνουν οι ένοχοι της απόλυτης δυστυχίας που απλώθηκε σε κάθε ελληνική οικογένεια και που αποφάσισαν (τους προειδοποιούμε μάταια) να κρυφτούν πίσω από την ασυλία» συνεχίζουν.

Και τονίζουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν ότι «δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με μνημονιακό Δούρειο Ίππο τον Φώτη Κουβέλη, να συνεχίσουν το προσυμφωνημένο σχέδιο της παράδοσης της Ελλάδας στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στη ηθική, οικονομική και φυσική εξόντωση των Ελλήνων».

«Η νέα συγκυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ και την ελληνική πλουτοκρατία να φορτώσει στο λαό την καπιταλιστική κρίση. Η αναδιαπραγμάτευση δεν γίνεται για να προστατέψει το λαό από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Μόνο η λαϊκή συσπείρωση και πάλη μπορεί να παρεμποδίζει, να ανατρέπει αντιλαϊκά μέτρα» αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο ΛΑΟΣ, με τη σειρά του, τόνισε ότι η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης «δεν προξένησε ενθουσιασμό». «Αντιθέτως, προβληματίζει η μίξη Σημιτικών, Αριστερών, Νεοδημοκρατών και ΠΟΛ.ΑΝ. Απουσιάζουν οι Καραμανλικοί και η όποια πατριωτική δεξιά υπάρχει εντός ΝΔ. Δυστυχώς δεν πρόκειται για λυκαυγές, αλλά για λυκόφως».