Με τα προβλήματα της κρίσης στην Ευρωζώνη να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, την Ελλάδα να προσέρχεται στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών έχοντας πια μια νέα κυβέρνηση ευρωπαϊκής προσήλωσης και προσδοκώντας για αλλαγές στο ισχύον πρόγραμμα στήριξης της χώρας, αλλά και την Ισπανία να αποτελεί πια «καυτή πατάτα» για τους Ευρωπαίους, ξεκινά ένα από τα πιο κρίσιμα Eurogroup των τελευταίων μηνών.

Στις πρώτες τους δηλώσεις οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έδωσαν ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεών τους, ούτε του πιθανολογούμενου αποτελέσματος της συνεδρίασης.

Την ικανοποίηση του για την έκβαση των ελληνικών εκλογών εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο κτίριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup, λέγοντας ότι μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα. Και τόνισε ότι η επιλογή των Ελλήνων στις κάλπες σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευαίσθητη στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, Ολλανδός Υπ. Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση έκανε λόγο για «πιθανές μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι τώρα», την ίδια στιγμή που ο Υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωνε ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν είναι από τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης!

Στον αντίποδα η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ανοικτά πως «δεν είναι καλή ιδέα η παράταση του χρόνου για τους στόχους της Ελλάδας», προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει, άποψη με την οποία δεν φάνηκε να συμφωνεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κλήθηκε και συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ευθέως δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παρέχει τις γνώσεις του για να βοηθήσει την Ευρώπη στην επίτευξη των στόχων της».

Όσον αφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτός φάνηκε να δίνει προτεραιότητα στο θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση της Ιταλίας να «κατεβάσει» σχέδιο για την κοινή χρήση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, λέγοντας πως η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον EFSF και τον ESM είναι κάτι που προβλέπεται από τις συνθήκες.

Από την πλευρά του ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών θα συζητηθεί το θέμα της στήριξης της Ισπανίας, λέγοντας πως ξεκάθαρη εικόνα για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών της χώρας θα υπάρξει έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως οι εταίροι της Ισπανίας δεν γνωρίζουν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα της δέσμευσης στο ευρώ (δείτε εδώ).

«Μπορούμε να συζητήσουμε το ρυθμό αποπληρωμής από την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βέλγος υπουργός οικονομικών, Στίβεν Βανάκερε.

protothema.gr