Στην τιμή-ρεκόρ των 23,5 εκατομμυρίων λιρών πουλήθηκε ο πίνακας \’\’Peinture (Etoile Bleue)\’\’ (\’\’Ζωγραφική (Γαλάζιο αστέρι)\’\’), του Ισπανού σουρεαλιστή ζωγράφου και γλύπτη Χουάν Μιρό, σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στο Λονδίνο.

Ο αφηρημένης τεχνικής πίνακας του Μιρό, που φιλοτεχνήθηκε το 1927, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης έργου του Καταλανού ζωγράφου, που σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου με 16,8 εκατομμύρια λίρες.

Η πρόεδρος του Τμήματος Ιμπρεσιονιστών Σόθμπις, Έλενα Νιούμαν, περιέγραψε τον πίνακα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη.

\’\’Τα έργα του Μιρό αυτής της περιόδου είναι υπερβολικά σύγχρονα, διαχρονικά και μεγάλης παγκόσμιας αποδοχής. Αυτόν ακριβώς τον τύπο έργου, οι σημερινοί συλλέκτες, σε όλο τον κόσμο, επιθυμούν διακαώς και προτίθενται να δώσουν μάχη για να τον αποκτήσουν\’\’, ανέφερε.

Ο καλλιτέχνης

Ο Μιρό γεννήθηκε το 1893 στην Βαρκελώνη και σε ηλικία 14 ετών φοίτησε στην Εμπορική Σχολή, αν και παράλληλα παρακολουθούσε κρυφά μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα στην Ακαδημία Galí, μέχρι το 1915.

Το 1920 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μονμάρτης και γνωρίστηκε, αρχικά, με το κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα με τους υπερρεαλιστές, κάτω από την επίδραση των οποίων άρχισε να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος στη ζωγραφική του.

Το 1921 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Παρίσι, ενώ το 1926 ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία, και σε συνεργασία με τον Μαξ Ερνστ σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για τα Ρώσικα Μπαλέτα Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Το 1955 εγκατέλειψε προσωρινά τη ζωγραφική και αφοσιώθηκε περισσότερο στις γραφικές τέχνες και τα κεραμικά. Πέθανε το 1983 στην Μαγιόρκα, σε ηλικία 90 ετών.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook