Τα εγκαίνια του χώρου όπου φυτεύτηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ένα αρχαίο ελαιόδεντρο «μνημείο της φύσης» 480 ετών και βάρους επτά τόνων, εγκαινίασε απόψε στο λιμάνι Ηρακλείου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία τοπικών αρχών, 12 ευρωβουλευτών της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού που βρίσκονται από χθες στο νησί μας με επικεφαλής τον Βρετανό Πρόεδρό της Μπράϊαν Σίμπσον- καθώς και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών.

Η ιστορική ελιά που αποτελεί δώρο από το Χουδέτσι Ηρακλείου προς τον ΟΛΗ βρίσκεται δίπλα στο σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου με σαφή συμβολισμό για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Κρητικής γης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την διάσωση των αρχαίων δέντρων και της ενίσχυσης της προβολής της ιστορικής, πολιτιστικής και παραγωγικής κληρονομίας της πατρίδας μας.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Μπράς ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια του «PROJECT ΕΛΙΑ» ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΟΛΗ και στο  ευλογημένο δέντρο και καρπό που ανέθρεψε γενιές ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

«Ευλογία Θεού λοιπόν αυτά τα δέντρα για τους Κρητικούς, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και γι’ αυτό, πρέπει τουλάχιστον τα πολύ παλιά να τα καταγράψουμε σε ολόκληρο το νησί και να τα διατηρήσουμε, γιατί αποτελούνε κι αυτά μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού. Χρειάζεται επομένως η συστράτευση όλων προκειμένου τα αιωνόβια δέντρα ελιάς που υπάρχουν, να καταγραφούν και να διατηρηθούν, και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει προσπάθεια από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανάδειξη των Μνημειακών ελαιοδέντρων έχει στόχο,

«Αφενός την προστασία των ελαιόδεντρων αυτών και διατήρησή τους ως βασικών στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και αφετέρου να αποτελέσουν πόλους έλξης για την ανάπτυξη του τουρισμού, εμπλουτίζοντας την Κρήτη με αξιοθέατα που συνδέονται με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι από τα πιο μεγάλα μυστικά της Κρητικής Διατροφής και της Κρητικής Μακροζωίας».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι μέλημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι να προωθήσουμε το λάδι μας και να το κάνουμε αναγνωρίσιμο στις παγκόσμιες αγορές.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για την πρωτοβουλία του να μεταφυτεύσει στις εγκαταστάσεις του αυτό το μνημειακό ελαιόδεντρο το οποίο μαθαίνω ότι υπολογίζεται ότι είναι 480 χρονών και ζυγίζει 7 τόνους. Οι επισκέπτες τις κρουαζιέρας αλλά και όλοι που θα περνούν από αυτό εδώ το σημείο θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορία και τη χρησιμότητα αυτών των ελιών στο πέρασμα των αιώνων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook