Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβήτησε, την Πέμπτη, τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση, απαιτώντας περισσότερες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατακρίνοντας τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Το ΔΝΤ  ζητά να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» στην νομισματική ένωση, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου και η Ισπανία ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για την στήριξη των τραπεζών της, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την Ιταλία, αυξανόμενα κόστη δανεισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Κρ.Λαγκάρντ επέκρινε το σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, μέσω δανείων προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στις χρηματαγορές, αφού αναμένεται ότι θα αυξήσουν το χρέος της χώρας.

Το δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ισπανία πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 9 Ιουλίου, τόνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν. Το επίσημο αίτημα της Ισπανίας αναμένεται έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.