Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου.

Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον οποίο περιγράφεται η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης – Κοινωνικής Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου και ακολούθως ερωτάται για το ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται και την οργάνωση κανονικής λειτουργία του Κέντρου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής Ρεθύμνου έχει ως εξής:

"Στο Ρέθυμνο κατασκευάστηκαν πριν δέκα χρόνια και εγκαινιάστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης – Κοινωνικής Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία.

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, είναι το μοναδικό, το οποίο υπάρχει στην Κρήτη και έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε σοβαρές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, καλύπτοντας ευρύ φάσμα δράσεων εκπαιδευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, το Κέντρο αυτό έχει ανακαταληφθεί στην τύχη του, και δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε επαρκώς.

Σήμερα τα κυριότερα προβλήματα είναι:

1ον Το κτίριο παραλήφθηκε το 2003 χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί σοβαρά λάθη και παραλήψεις στην κατασκευή του, με αποτέλεσμα, να είναι αδύνατη η λειτουργία της θεραπευτικής πισίνας και να παρατηρείται εισροή υδάτων από την οροφή σε διάφορους χώρους, γεγονός, που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών ένας ανελκυστήρα, που έχει απομονωθεί λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2ον Από τις έντεκα θέσεις μόνιμου προσωπικού, παραμένουν κενές οι έξι ενώ εκ των πέντε υπαλλήλων του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οι δυο έχουν ζητήσει την μετακίνηση τους σε άλλες μονάδες και μια τρίτη εργάζεται εκεί με τρίμηνη απόσπαση και θα επιστρέψει στη θέση της, άρα οι κενές θέσεις σύντομα θα αυξηθούν.

3ον Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ουσιαστικά παραμένει χωρίς διοίκηση καθώς ο πρόεδρος του Δ.Σ. που ορίστηκε μετά τον Οκτώβριο του 2009 παραιτήθηκε από τη θέση του και πρόσφατα απεβίωσε αιφνίδια ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται εδώ και μήνες αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, παραμένει «κτίριο φάντασμα», όπως πολύ συχνά το χαρακτηρίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα άτομα με αναπηρία στερούνται αδικαιολόγητα τις υπηρεσίες ενός ιδρύματος που θα μπορούσε να καλύψει πολυσήμαντες ανάγκες βελτίωσης της καθημερινότητας τους.

Κατόπιν των παραπάνω:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τι προτίθεται να κάνει για τον άμεσο διορισμό νέας διοίκησης στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, πως προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό και γενικότερα ποιος είναι ο σχεδιασμός για την πλήρη λειτουργία του.