Απίθανο θεωρείται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (ESM), καθώς το Βερολίνο δεν θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισής του και η έναρξη λειτουργίας του μετατίθεται για τις 9 του μηνός, σύμφωνα και με πήγες που επικαλείται το Reuters.

Μολονότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η Αριστερά (Die Linke) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αμφισβητώντας εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την έγκριση από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, τόσο του ESM όσο και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ήταν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ψηφοφορία στην Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, το Δικαστήριο θα έπρεπε να αποφασίσει σε μόλις μια ημέρα και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό.

Tο Δικαστήριο ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ να μην υπογράψει τους σχετικούς νόμους μέχρις ότου εκδώσει την απόφασή του κι εκείνος ανακοίνωσε ήδη ότι σκοπεύει να περιμένει.

Το Reuters, επικαλούμενο σχέδιο των Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει στην κατοχή του, υποστηρίζει ότι προβλέπεται η αναβολή της έναρξης λειτουργίας του μηχανισμού για τις 9 Ιουλίου, καθώς διαπιστώνεται καθυστέρηση στην έγκρισή του και σε άλλα κράτη-μέλη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook