Το αίτημα για βοήθεια από την Ευρωζώνη θα υποβληθεί «αμέσως», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), τονίζοντας ότι θα προβεί στην ενέργεια αυτή αμέσως μόλις επιστρέψει στη Μαδρίτη.

«Όπως είπα χθες, αυτό θα γίνει αμέσως. Μόλις επιστρέψω στη Μαδρίτη, η επιστολή με την οποία θα ζητούμε βοήθεια θα είναι έτοιμη να σταλεί αμέσως», είπε.

Όπως ανέφερε ακόμα ο Ισπανός υπουργός, η πιθανότητα να δοθεί δάνειο απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και όχι μέσω της κυβέρνησης, «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».

Διάσωση των cajas μέσω EFSF

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) συμφώνησαν άτυπα να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία.

«Αυτό συμφωνήθηκε άτυπα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από την Ισπανία», φέρεται να είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η λύση αυτή αποτρέπει το πρόβλημα που προκύπτει από τη θέση του προνομιακού δανειστή που κατέχει ο ESM έναντι της Ισπανίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω του ESM θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας, καθώς τα ισπανικά ομόλογα θα γίνονταν λιγότερο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές και θα αυξάνονταν οι αποδόσεις τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook