Στις 21 Ιουνίου, σχεδόν 15 ημέρες μετά την απόφαση για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, υπεγράφη και η απόφαση κατανομής του προσωπικού στις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, απο τους 75 γεωπόνους που θα προσληφθούν ως τομεάρχες δακοκτονίας και τους 1.425 εργάτες για ολόκληρη την χώρα, στην Κρήτη αναλογούν συνολικά 18 γεωπόνοι και 234 εργάτες οι οποίοι κατανέμονται ως εξής :

Ηράκλειο : 6 γεωπόνοι και 107 εργάτες
Χανιά : 5 γεωπόνοι και 45 εργάτες
Λασίθι : 4 γεωπόνοι και 45 εργάτες
Ρέθυμνο : 3 γεωπόνοι και 37 εργάτες.

Πέραν της τεράστιας χρονικής καθυστέρησης, η περικοπή σχεδόν κατά 50% των προσλήψεων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το εάν θα εφαρμοστεί σωστά η δακοκτονία, ειδικά φέτος που τα ελαιόδενδρα είναι «γεμάτα» και αναμένεται αύξηση της παραγωγής.

Να συνυπολογιστεί πως μειωμένα εμφανίζονται και τα ημερομίσθια εκείνων που θα εργαστούν στο πρόγραμμα (έως 42 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών), ενώ σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με την δακοκτονία, τα μεροκάματα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 60.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ όσον αφορά το θέμα της μείωσης των προσλήψεων επικαλείται την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση "σε ολόκληρη την χώρα, θα προσληφθούν 75 γεωπόνοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ως τομεάρχες δακοκτονίας και για χρονικό διάστημα 4,5 μηνών.

Επίσης θα προσληφθούν 1.425 εργατοτεχνίτες «έως 42 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών».

Να σημειωθεί πως για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2011 είχαν προσληφθεί 151 γεωπόνοι και 2.014 εργατοτεχνίτες.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση κατανομής του προσωπικού στις Περιφέρειες της χώρας