Τουλάχιστον 19 Αφγανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια της 12ωρης κατάληψης από Ταλιμπάν του ξενοδοχείου Spozhmai κοντά στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ στρατηγός Αγιούμπ Σαλανγκί οι νεκροί είναι 15 πολίτες, τρεις φρουροί ασφαλείας του ξενοδοχείου και ένας αστυνομικός.

Μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 350-450 άνθρωποι, τους οποίους διέσωσε η αστυνομία, που σκότωσε όλους τους ένοπλους.

Οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν νάρκες και χειροβομβίδες κάτω από τα σώματα κάποιων από τους πολίτες και κάποιων από τους ενόπλους, είπε ο ίδιος. Ο Σαλανγκί δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκαν 12 ώρες για να εξουδετερώσουν τους ενόπλους επειδή έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να προστατεύσουν τους πολίτες μέσα στο ξενοδοχείο.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι είχαν ως στόχο Αφγανούς της ελίτ και ξένους που συχνάζουν στην περιοχή για ξέφρενα πάρτι πριν από την προσευχή της Παρασκευής. Δεν υπάρχουν αναφορές για την παρουσία ξένων στο ξενοδοχείο όταν εκδηλώθηκε η επίθεση.

Αξιωματούχος του υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στρατιωτικού συνασπισμού επιβεβαίωσε την επίθεση και την απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Η επίθεση έγινε όταν δύο ή τρεις καμικάζι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών εισέβαλαν στην δεξίωση ενός γάμου στο ξενοδοχείο. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πολίτες περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, βρίσκονταν στο θέρετρο για το Σααββατοκύριακο.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι η παρουσία πολιτών και η δύσκολη πρόσβαση δυσχέραιναν την επιχείρηση. Κάποιοι άνδρες πήδηξαν μέσα στην λίμνη για να σωθούν, αλλά δεν γνώριζαν κολύμπι και διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας έξι ώρες αργότερα.

Ορισμένα από τα θύματα εκτελέστηκαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook