Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει το εύρος των ενέχυρων στην χρηματοδότηση προς τις τράπεζες ωθεί το ευρώ σε κέρδη, με το ενιαίο νόμισμα να ξεπερνά και τα 1,2570 δολάρια.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε την αξιολόγηση που απαιτεί για τη χορήγηση δανείων των τραπεζών, προκειμένου περισσότερα εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της.

Ακριβώς, όπως οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων αξιολογούνται από τις Τράπεζες, έτσι και οι τράπεζες αποδίδουν στην ΕΚΤ ενέχυρα ( συνήθως ομόλογα ) και χρηματοδοτούνται ανάλογα με την αποτίμησή τους. Τώρα η ΕΚΤ θα δέχεται και ομόλογα «χαμηλότερης αξιολόγησης» από τις τράπεζες προκειμένου να τους ανοίξει γραμμές πίστωσης.

Στόχος η συνεπακόλουθη ενίσχυση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με δυο λόγια η ΕΚΤ θα δίνει ευκολότερα κεφάλαια προς τις εμπορικές τράπεζες ώστε οι τελευταίες να μπορέσουν να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν στην «πραγματική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι η ενέργεια της ΕΚΤ ήλθε μετά την υποβάθμιση 15 Ευρωπαϊκών τραπεζών από την Moody’s και τους αυξανόμενους φόβους κατάρρευσης των ισπανικών τραπεζών κι ενός συνεπακόλουθου τραπεζικού ντόμινο στην ΕΕ.

Πάντως η απόφαση της ΕΚΤ για χαλάρωση των εγγυήσεων που ζητά προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Γερμανών!

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες για τα collaterals.

Όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας: "η Bundesbank είναι επικριτική απέναντι στην κίνηση αυτή".