Εντείνει τις πιέσεις το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ζώνη του ευρώ. Η Κριστίν Λαγκάρντ πήγε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε μία σειρά μέτρων για την κρίση που εισπράττουν την άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το ευρώ βρίσκεται κάτω από «οξύ στρες» και παρότρυνε τους ηγέτες της ευρωζώνης να κατευθύνουν την οικονομική βοήθεια μέσω των κυβερνήσεων κατ’ ευθείαν στις τράπεζες που παλεύουν με τα προβλήματα ρευστότητας. Επιπλέον έκανε έκκληση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περικόψει τα επιτόκια της.

Το μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο θα αυξήσει την πίεση για την λήψη μίας ενιαίας στάσης απέναντι στα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον πρότεινε να χαλαρώσουν οι αυστηροί όροι λιτότητας που επιβλήθηκαν σε χώρες που έλαβαν πακέτα διάσωσης από το Μηχανισμό Στήριξης.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα επιπλέον πίεση και οξύ στρες να εφαρμόζεται τόσο στις τράπεζες όσο και στα κράτη της ζώνης του ευρώ. Μία αποφασιστική και δυναμική στροφή προς μία πλήρη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί εκ νέου, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή, η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος είναι υπό αμφισβήτηση» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση εάν η Γερμανία θα εξετάσει τις προτάσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ χαμογέλασε και απάντησε: «Ελπίζουμε να επικρατήσει η σοφία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook