Οι Bεδουίνοι στην έρημο της Σαχάρας ζουν σε θερμοκρασίες από +40° έως +50° Κελσίου καθημερινά το καλοκαίρι. Ανάλογα ζουν και οι Εσκιμώοι μέσα στα χιόνια κοντά στον Βόρειο Πόλο, μέσα στις καλύβες τους, με θερμοκρασίες από -20° έως -30° Κελσίου.

Οι ακραίες αυτές θερμοκρασίες πάνω ή κάτω από το μηδέν δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους κατοίκους αυτών των περιοχών γιατί τόσο η καρδιά τους όσο και το θερμορρυθμιστικό τους σύστημα έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες αυτές μετεωρολογικές συνθήκες.

Τι συμβαίνει όμως σε έναν άνθρωπο της πόλης, όταν ξαφνικά βρεθεί σε συνθήκες Σαχάρας ή Βορείου Πόλου; Στην πρώτη περίπτωση θα καταλήξει από θερμοπληξία, στη δεύτερη από ακραία υποθερμία και καρδιακή ανακοπή.

Οταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες με υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα και άπνοια, τότε υπάρχουν οι συνθήκες για εκδήλωση θερμοπληξίας.

Κατά τη θερμοπληξία το θερμορρυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου αποσυντονίζεται, γιατί το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αποβάλει τη θερμοκρασία με τον ιδρώτα. Η άπνοια, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα, παρεμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα. Ετσι, η θερμοκρασία όχι μόνο δεν πέφτει, αλλά αντίθετα ανεβαίνει ξεπερνώντας τους 41° Κελσίου.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμοπληξία είναι τα ηλικιωμένα άτομα, των οποίων ήδη το θερμορρυθμιστικό σύστημα υπολειτουργεί λόγω αθηροσκλήρωσης. Επίσης, επιρρεπείς σε θερμοπληξία είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως είναι οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, καθώς και οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα άτομα αυτά μπορεί να προκληθεί θερμοπληξία ακόμη και από την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν να εκτίθενται στον ήλιο τόσο όσο να στεγνώνει το σώμα τους.

Ο θερμόπληκτος, εκτός από την υψηλή θερμοκρασία (πυρετός 41°), μπορεί να εμφανίσει κεφαλαλγία και σύγχυση, ανάλογη με τη σύγχυση της εγκεφαλοπάθειας που τελικά οδηγεί σε κώμα.

Γι’ αυτό ως προληπτικά μέτρα τις ημέρες του καλοκαιριού όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα συνιστάται στα άτομα υψηλού κινδύνου:

* Να διαμένουν σε σπίτια με κλιματισμό ή να κάνουν συχνά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

* Να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους, ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες.

* Να τρέφονται με υγρές τροφές, να πίνουν χυμούς και άφθονο κρύο νερό.

* Να ντύνονται με φαρδιά λευκά ρούχα που αντανακλούν και δεν απορροφούν θερμότητα.

Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να πει ότι η θερμοπληξία, όταν οι πολίτες είναι επαρκώς ενημερωμένοι, είναι πρακτικά αμελητέα.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook