«Ναι» είπε τελικά το Βερολίνο στο αναπτυξιακό πακέτο που ζητούσαν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αποφάσισαν κατά τη χθεσινή μίνι – Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη να προωθήσουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 130 δισ. ευρώ

Με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου οι κ.κ. Ραχόι, Μόντι, Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για την ανάπτυξη που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και επανέλαβαν τη δέσμευση τους για τη στήριξη του κοινού νομίσματος.

Η συμφωνία, που επετεύχθη στη Villa Madama της Ρώμης, παρουσιάζεται ως νίκη των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας και του προέδρου της Γαλλίας έναντι της Γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες επιχειρούν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ ότι η ζώνη του ευρώ χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης προκειμένου να ανακόψει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που υφίστανται οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σημαντικότερος είναι ο συμβολισμός της συμφωνίας των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. για την στήριξη του κοινού νομίσματος και της ανάπτυξης.

Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την έκδοση των ευρωομολόγων και η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε τα «καρφιά» του Φρανσουά Ολάντ για την επίμονη άρνηση της. «Θεωρώ τα ευρωομόλογα μία επιλογή… αλλά όχι σε 10 χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά της κυριαρχίας εάν δεν υπάρξει βελτίωση της αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι εκτίμησε ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, και δεσμευόμαστε γι\’ αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε στις αγορές και τους ευρωπαίους πολίτες την προοπτική «της μη αναστρεψιμότητας αυτού του μεγάλου σχεδίου που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής και ονομάζεται ευρώ».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αποκτήσουμε «περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη». «Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ένωση. Επιθυμούμε να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνούν σε αυτό. Δεν χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Σύνοδος των τεσσάρων στη Ρώμη άνοιξε τον δρόμο για τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετηθούν από την Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών τοπικών κονδυλίων βοήθειας που «λιμνάζουν» αλλά και η δημιουργία ομολόγων για τη συγχρηματοδότηση μεγάλων δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων.

Βερολίνο: Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας

Στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και στην έκθεση που θα συντάξει για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Σε ερώτηση εάν η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει ανάγκη για δράση, ή έστω για συζήτηση, στην κατεύθυνση των αιτημάτων της Αθήνας και κάποιων Γερμανών πολιτικών για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας ο Γέοργκ Στράιτερ επανέλαβε ότι το Βερολίνο αναμένει την έκθεση του κλιμακίόυ της τρόικας. Παρέπεμψε μάλιστα σε δήλωσή του σε ανάλογη ερώτηση από την ενημέρωση των συντακτών την περασμένη Δεύτερα: «Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποθέτει ότι πρώτα η τρόικα θα πάει στην Ελλάδα, θα επιστρέψει και θα ετοιμάσει έκθεση. Πρώτα θα δούμε αυτό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, απολύτως τίποτα».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook