Ένταση και σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις σχέσεις Τουρκίας – Συρίας, ύστερα από τη συντριβή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους τύπου Φάντομ σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Συρία.

Νωρίτερα η τουρκική εφημερίδα Χαμπερτουρκ ανέφερε επικαλούμενη τον κ. Ερντογάν πως οι δύο πιλότοι του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, είναι ζωντανοί, αν και το αεροσκάφος συνετρίβη, καθώς και πως η Συρία παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος από λάθος και ζήτησε συγγνώμη.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες δίνουν άλλη εικόνα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Ρίο όπου βρισκόταν δήλωσε πως \”δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένες πληροφορίες περί κατάρριψης\”. Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία ότι η Συρία ζήτησε συγνώμη, ο Ερντογάν είπε \”δεν υπάρχει οριστική πληροφορία ούτε για αυτό\”. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι έρευνες για τους πιλότους του F4 συνεχίζονται, ενώ δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι πιλότοι κρατούνται στη Συρία.

Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αρχικά ότι το μαχητικό κατέπεσε οκτώ μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από άλλες πηγές. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, αλλά δεν παραβίασε τα σύνορα της χώρας

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε στην Άγκυρα έκτακτη συνεδρίαση με συμμετοχή του επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Νετζντέτ Οζέλ, του υπουργός Εσωτερικών Ιμπραχίμ Σαχίν, του υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Πριν τις δηλώσεις Ερντογάν, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ του Λιβάνου, το οποίο ανήκει στη Χεζμπολάχ, επικαλούμενο πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος.

«Πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν στον ανταποκριτή του Μάναρ στη Δαμασκό ότι η συριακή αεράμυνα κατάρριψε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος», μετέδωσε το Μάναρ.

Αλλά και το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν, που έχει την έδρα του στον Λίβανο, μετέδωσε ότι τουρκικές πηγές δήλωσαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα στα σύνορα με την Τουρκία.

Λίγο νωρίτερα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι έχασε την επαφή με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ερχάκ στην ανατολική επαρχία Μαλάτια, την ώρα που βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία.

«Η Τουρκία δεν προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες της Συρίας»

Πάντως μετά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Ερντογάν, αρνήθηκε μέσω εκπροσώπου όλους τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες της Συρίας.

«Η Τουρκία δεν προμηθεύσει με όπλα καμία γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ όταν ερωτήθηκε αν η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέση με αντάρτες της Συρίας εξοπλίζοντςα τους με πυρομαχικά.

Οι New York Times πάντως την Πέμπτη σε δημοσίευμά τους έκαναν λόγο για Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες που με έδρα στην Τουρκία διασφαλίζουν την ροή όπλων στην συριακή αντιπολίτευση, ενώ φροντίζουν οι «προμήθειες» να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών της Αλ Κάϊντα

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας που αναφέρει κι η ιστοσελίδα της τουρκικής Hurriyet, κάνει λόγο για οπλισμό που περιλαμβάνει αυτόματα όπλα, όλμους, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα.

Όπως δήλωσε ο Ουνάλ, «η Τουρκία, άλλοτε σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, διέκοψε τις σχέσεις της με τον Άσαντ πέρυσι έπειτα από την εξέγερση στη Συρία, ενώ τα τουρκικά σύνορα πέρασαν τουλάχιστον 32.750 Σύροι πρόσφυγες και προσφέρει άσυλο σε 12 Σύρους στρατηγούς που αποστάτησαν από το στρατό της Συρίας για να ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών της Συρίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook