Δέκα υπουργοί Εξωτερικών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν στόχο τη μετατροπή της σε ομόσμπονδο κράτος, κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η αυτοαποκαλούμενη «Ομάδα του Μέλλοντος» απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας, Δανίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Πολωνίας και η πρότασή της μεταφράζεται σε μια εκ βάθρων, όσο και «αναντίστρεπτη» αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «10», η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση, με ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί, ανάμεσα στα άλλα, με την απευθείας εκλογή του προέδρου της Κομισιόν, η οποία θα μετατραπεί σε πραγματική κυβέρνηση της Ε.Ε., αλλά και με τη δημιουργία ενός συστήματος δύο κοινοβουλίων -με τα μέλη του ενός να εκλέγονται επίσης απευθείας, ενώ του άλλου να αποτελείται από εκπροσώπους των χωρών-μελών. Το μοντέλο αυτό θα είναι, όπως φαίνεται, κάτι ανάμεσα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και τα δύο σώματα της γερμανικής Βουλής.

Η ομάδα των δέκα κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στηρίζει, επίσης, το σχεδιασμό και την άσκηση ενιαίας πολιτικής στους τομείς της διπλωματίας και της ασφάλειας, καθώς και τη συγκρότηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Προφανώς δε, τάσσεται υπέρ της κοινής νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, με ένα πλαίσιο που δεν διαφέρει ιδιαιτέρως από τις ιδέες που προωθεί σήμερα το Βερολίνο. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι στη συγκρότηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πρωτοστατεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε -ενώ, αντιθέτως, απουσιάζει ο Γάλλος συνάδελφός του, καθώς το Παρίσι δεν βλέπει με καλό μάτι το γερμανικό σχέδιο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Οι «10» θεωρούν ότι η κρίση είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει η Ευρώπη ένα βήμα που έχει συζητηθεί και σχεδιαστεί πολλές φορές, χωρίς ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί.

imerisia.gr/Γιώργος Παυλόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook