Η Γαλλία αναγνώρισε την Πέμπτη το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο \”νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού\”, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αμέσως η γαλλική προεδρία. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου.

\"\"

Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου επισήμανε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στη Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

Στην εμπόλεμη ζώνη, λιβυκό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε νέα επίθεση σήμερα εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών ανατολικά του Ρας Λανούφ, λίγες ώρες μετά το αίτημα του ηγέτη των αντικαθεστωτικών Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ για διεθνή βοήθεια.

Το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος περίπου οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Ρας Λανούφ και ένα πυκνό σύννεφο καπνού εμφανίστηκε στον ορίζοντα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πύραυλος είναι πιθανό να έπεσε στην έρημο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Οι αντικαθεστωτικοί εγκαταλείπουν το Ρας Λανούφ και κατευθύνονται ανατολικότερα. Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις έστειλαν δύο άρματα μάχης εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών κοντά στην πόλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα άρματα μάχης κατευθύνθηκαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της πόλης και άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων αντικαθεστωτικών, οι οποίοι βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Την ίδια ώρα, στην κατοχή των δυνάμεων του Καντάφι πέρασε μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις η πόλη Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. \”Η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού\”, τόνισε κάτοικος της πόλης ο οποίος εγκατέλειψε την Ζαουίγια μαζί με την οικογένειά του.

\"\"

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, ζήτησε διεθνή βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων.

«Διπλωματικό άνοιγμα» Καντάφι στην Τουρκία

Την ίδια ώρα «διπλωματικό άνοιγμα» προς την Τουρκία επιχειρεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, με τη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, τονίζοντας ότι «Λίβυοι και Τούρκοι είναι αδέλφια».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, για δραστηριοποίηση «πυρήνων» της Αλ Κάιντα στις πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λιβύη, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα εμφυλίου πόλεμου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού από τους 25.000 Τούρκους εργάτες που δούλευαν στην Λιβύη και τόνισε ότι αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι να γυρίσουν πάλι πίσω.

Η τουρκική διπλωματία έχει επίσημα ταχθεί κατά της διεξαγωγής ενδεχόμενων πολεμικών επιχειρήσεων του διεθνούς παράγοντα στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση όπλων προς τη Λιβύη, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, αναστέλλοντας τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook