Κατά της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης για την αγορά κρατικών ομολόγων τάχθηκε ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, απορρίπτοντας σχετική πρόταση το ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι.

«Η πρόταση του κ. Μόντι ισοδυναμεί με χρηματοδότηση των κρατών με [χρήματα] από τα πιεστήρια της κεντρικής τράπεζας, που απαγορεύεται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Μόντι έχει προτείνει τη χρήση των δύο ταμείων σταθερότητας της ευρωζώνης, του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του μόνιμου Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM) για την αγορά ομολόγων των κρατών που εφαρμόζουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη δευτερογενή αγορά.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών της νομισματικής ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Ο ιταλός ηγέτης έχει αποσαφηνίσει ωστόσο πως αυτό δεν θα συνιστούσε υπαγωγή σε οποιαδήποτε πρόγραμμα διάσωσης, που θα συνοδευόταν από δημοσιονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Βάιντμαν παραμένει αντίθετος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όντας μεγάλος επικριτής και του προγράμματος αγοράς ομολόγων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το οποίο έχει «παγώσει» τις τελευταίες 14 εβδομάδες.

Ως πρόεδρος της Bundesbank, ο κ. Βάιντμαν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που στελεχώνεται από τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 17 μελών της νομισματικής ένωσης και ένα ολιγομελές εκτελεστικό συμβούλιο.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να συγκρατείται [μακριά] από το να περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης των κρατών μελών [της ευρωζώνης] και από το να απενεργοποιεί τους μηχανισμούς της αγοράς», κατέληξε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook