Δέσμευση αναφορικά με την μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών – μελών της Ε. Ε πρότεινε ο πρόεδρός της Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, συνδέοντας την συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή 24 Ιουνίου, στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Μπορούν να γίνουν συστάσεις στην Ένωση στο σύνολό της, ώστε να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία συνταξιοδότησης και στο προσδόκιμο ζωής» ανέφερε αρχικά ο Βαν Ρόμπαϊ.

«Μπορούν να δεσμευτούν και οι 27 χώρες-μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποφασιστικής σημασίας «να μην γίνουν απλώς συστάσεις, διότι μετά καθεμιά χώρα θα κάνει ό,τι θέλει αλλά η μεταρρύθμιση να γίνει με δεσμευτικό τρόπο. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες και προτιθέμεθα να βάλουμε κάτι στο τραπέζι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες στην οποία θα αναζητηθούν εκ νέου λύσεις για την κρίση στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, αν και στον πρόεδρο της ΕΕ έχει ανατεθεί να προετοιμάσει μια έκθεση για τα μέσα και τους τρόπους ενίσχυσης της ολοκλήρωσης της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο, ο Ρόμπαϊ είπε ότι η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα.

«Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή τη συζήτηση περί θεσμών προτεραιότητα.Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών. Το να επιδιώξουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες θα σήμαινε το να αρχίσουμε συζητήσεις όλων των ειδών για χρόνια».

Ο Βαν Ρόμπαϊ αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που είχαν θίξει οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην σύνοδο της G20 στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό.

«Η τραπεζική ένωση είναι θεμελιώδης. Θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε αυτό από ό,τι σε άλλους τομείς. Και μπορεί να υπάρξει ταχεία πρόοδος υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook