Έντονο ήταν το παρασκήνιο, όπως και οι διαβουλεύσεις, μέχρι να οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό σχήμα. Ο κατάλογος με την σύνθεση σβήστηκε και ξαναγράφτηκε αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στον Γ.Στουρνάρα για να κρατήσει «ζωντανή» την επικοινωνία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μάλιστα, είχε «κλειδώσει» το όνομα του κ. Βασίλη Ράπανου για το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που θα διευκόλυνε την είσοδο και του κ. Στουρνάρα στο επίσης σημαντικό υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο κ. Σαμαράς, παρά τις αρχικές του τοποθετήσεις, κωλυσιεργούσε, γεγονός που αποδείκνυε ότι δεν ήθελε πραγματικά έναν δεύτερο τεχνοκράτη στην κυβέρνηση.

Ο κ. Κουβέλης ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ την Τετάρτη τι σκέφτεται να κάνει, όταν πληροφορήθηκε ότι δεχόταν εισηγήσεις να ενοποιήσει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών. «Θα βάλεις τον Στουρνάρα τελικά;», τον ρώτησε. «Θα δούμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του και στις οποίες δεν συμπεριλαμβανόταν πια ο κ. Στουρνάρας.

Η συζήτηση έληξε εκεί χωρίς αντίλογο από τους συνομιλητές του. Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε την απόφασή του στους πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Θα ενοποιήσω τα δύο υπουργεία και νομίζω ότι ο Κ. Χατζηδάκης είναι η καλύτερη επιλογή», τους είπε και πάλι δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Οι διάλογοι για το υπουργείο Δικαιοσύνης

«Θα ήθελα να τοποθετηθεί στο Δικαιοσύνης ο Αθανασίου», επανέρχεται για τρίτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ. «Σου είπα ότι διαφωνώ. Να αναζητήσουμε άλλη λύση», του απαντά και πάλι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι θα το σκεφτεί και δεσμεύεται να επικοινωνήσει και πάλι μαζί του αργότερα. Ο χρόνος περνά και ο κ. Κουβέλης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτήν τη φορά και ρωτά ο ίδιος τον κ. Σαμαρά τι θα γίνει.

Α. Σαμαράς: «Λέμε να βάλουμε τον Κ.Τζαβάρα. Είναι νομικός, ξέρει τα θέματα, έχει θητεύσει σε εξεταστικές επιτροπές...», λέει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φ. Κουβέλης: «Νομίζω ότι δικαιούται η ΔΗΜΑΡ να τοποθετήσει δικό της στέλεχος. Ο Αντ. Ρουπακιώτης νομίζω ότι είναι η καλύτερη περίπτωση», τον διακόπτει ο Φ.Κουβέλης και το... θρίλερ με το υπουργείο Δικαιοσύνης τελειώνει εκεί.

Ο κ. Ρουπακιώτης ορκίζεται υπουργός και ο κ. Τζαβάρας μετακινείται στο υπερυπουργείο Πολιτισμού, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

 

real.gr