Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το τουρκικό αεροσκάφος που κατέρριψε η Συρία δεν είχε καμιά σχέση με την κρίση στη χώρα και απλώς πραγματοποιούσε δοκιμές ενός συστήματος ραντάρ.

Ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το αεροσκάφος δεν εκτελούσε «μυστική αποστολή», αλλά εκτελούσε μόνο του δοκιμαστική πτήση και δεν έφερε όπλα.

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως το αεροσκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, τα σήμερα και την τροχιά πτήσης» είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως και να είναι, διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας» συμπλήρωσε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. «Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο» επισήμανε.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Τόνισε ότι οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του τουρκικού μαχητικού F4 που καταρρίφθηκε από τη Συρία γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δήλωση για το θέμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη.

Τέλος, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ αυτήν την βδομάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Από την πλευρά του, το Ιράν κάλεσε την Άγκυρα και την Δαμασκό να δείξουν «αυτοσυγκράτηση», μετά την κατάρριψη από τη Συρία τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο είχε παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο.

Η Τεχεράνη «ζήτησε και από τις δύο πλευρές να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα αυτό να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις στη Συρία, καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις εντείνουν την καταστολή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 69 άμαχοι, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τους βομβαρδισμούς των προπυργίων των ανταρτών και τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις, σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, στο Ντέιρ αλ-Ζορ ξεκληρίστηκε μια εξαμελής οικογένεια.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 19 στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες, ενώ άλλοι δέκα στρατιώτες οι οποίοι επιχείρησαν να λιποτακτήσουν εκτελέστηκαν κοντά στη Δαμασκό.