Την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση, ζητά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ενώ επισημαίνει ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη - μέλη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Φαν Ρόμπαϊ εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ' όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη» και δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».

«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την "ομπρέλα σωτηρίας" μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη - μέλη» προσθέτει.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης» σημειώνει.