Στρατηγικό ρόλο στη χάραξη της επικοινωνιακής τακτικής της Αγίας Έδρας αναλαμβάνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκρεγκ Μπεργκ, ανταποκριτής του δικτύου Fox News στη Ρώμη και μέλος του συντηρητικού καθολικού τάγματος Opus Dei.

Προσελήφθη ως «ανώτατος σύμβουλος επικοινωνίας» για να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις της Αγίας Έδρας, τη στιγμή που η Καθολική Εκκλησία στροβιλίζεται γύρω από το σκάνδαλο διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, περιλαμβανομένων και προσωπικών εγγράφων του ίδιου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'.

Η πρόσληψη του δημοσιογράφου του Fox News έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση στα υψηλά κλιμάκιά της στη σκιά του σκανδάλου VatiLeaks.

O 52χρονος Γκρεγκ Μπεργκ, γεννημένος στο Μιζούρι, θα δίνει αναφορά απευθείας στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, το τρίτο πρόσωπο στην ιεραρχία του Βατικανού. Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας θα παραμείνει ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο διορισμός του -ουσιαστικά μία «επανάσταση» στη δομή επικοινωνίας της Αγίας Έδρας- αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός των ημερών.

Είναι το μοναδικό πρόσωπο στο επιτελείο επικοινωνίας του Βατικανού με μεγάλη εμπειρία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που δεν προήλθε από το στενό κύκλο των καθολικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Μπεργκ εργάζεται για το Fox την τελευταία δεκαετία. Προηγουμένως είχε διατελέσει ανταποκριτής του περιοδικού Time στη Ρώμη για δέκα χρόνια, ενώ έχει συνεργαστεί και με το Reuters.

Οι ταραγμένες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και η απουσία μίας επικοινωνιακής στρατηγικής με συνοχή χαρακτηρίζουν τα χρόνια του Πάπα Βενέδικτου στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το «νούμερο δύο» στην ιεραρχία του Βατικανού, ο καρδινάλιος Ταρτσίσιο Μπερτόνε, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι επιχειρούν να... «μιμηθούν τον Νταν Μπράουν» στην κάλυψη του σκανδάλου VatiLeaks.

(in.gr)