Η εργασία στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει έως 30% τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα ανάλογων μελετών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η νυχτερινή δουλειά για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πασκάλ Γκενέλ του κυριότερου γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου (INSERM) στο πεδίο της υγείας, οι οποίοι δημοσίευσαν την μελέτη τους στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου «International Journal of Cancer», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρούν ότι η νυχτερινή εργασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου ίδιας τάξης με τις γενετικές μεταλλάξεις, την καθυστερημένη πρώτη εγκυμοσύνη και την ορμονοθεραπεία, όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αυξημένος κίνδυνος για τη νόσο παρατηρείται κυρίως σε όσες γυναίκες εργάζονται συστηματικά σε νυχτερινές βάρδιες και σε όσες εργάζονται βράδυ για πάνω από 4,5 χρόνια. Ο κίνδυνος αυξάνει κι άλλο για τις γυναίκες που εργάζονταν τις νύχτες προτού μείνουν για πρώτη φορά έγκυες, ενώ μικρότερος είναι ο κίνδυνος για όσες γυναίκες άρχισαν να δουλεύουν τα βράδια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι Γάλλοι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.232 καρκινοπαθών γυναικών, ανέφεραν ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ώστε να πέσει φως στις αιτίες. Ως εξηγήσεις έχουν προταθεί η διαταραχή στα γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό «ρολόι», ο εσωτερικός αποσυγχρονισμός του οργανισμού και η στέρηση ύπνου, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγοντας το δρόμο στην καρκινογένεση.

Περίπου 1,3 εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook