Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της εκλογής του, φόρο τιμής στους «μάρτυρες» -όπως είπε- της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και απηύθυνε κάλεσμα για εθνική ενότητα.

Ο Μ.Μούρσι, όπως αναφέρει το in.gr, υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

«Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ ως πρώτος πρόεδρος εκλεγμένος με την ελεύθερη βούληση των Αιγυπτίων χωρίς τη χάρη του Θεού και […] το αίμα των μαρτύρων» τόνισε στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Ευχαριστώ τους μάρτυρες, τις ψυχές των μαρτύρων, τις μητέρες και τους πατέρες τους» πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 850 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση.

Ο Μούρσι διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος «όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση», ακόμη και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και έκανε έκκληση για εθνική ενότητα γιατί, όπως είπε, η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τους δύσκολους καιρούς.

«Η Αίγυπτος, η αγαπημένη μας πατρίδα, χρειάζεται την ενότητά μας. Η επανάσταση συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της. Μαζί συνεχίζουμε την πορεία» δήλωσε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος.

Μόλις η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας -υποψήφιος της οποίας ήταν ο Μ.Μούρσι- που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

«Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς» φώναζαν ξανά και ξανά, πετώντας πυροτεχνήματα.

Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν καθ\’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ακόμα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας παρέμεναν στην πλατεία Ταχρίρ υποστηρικτές του Μ.Μούρσι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook