Με γέλια και παιδικές φωνές, με αποσπάσματα από τον Αριστοφάνη και αρχαιοελληνικούς μύθους, με ήχους από παραδοσιακά όργανα και μελωδικά τραγούδια, μα προπάντων με ζωντάνια και πνοή, πλημμύρισε η Αρχαία Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας κατά τη διάρκεια του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου, που διοργάνωσαν ο Δήμος Γόρτυνας, η Κίνηση Των Πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ», η ΚΓ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων και οι διευθύνσεις των σχολείων της περιοχής.

Ο χώρος της Αρχαίας αγοράς κατακλείστηκε από μαθητές και γονείς, οι οποίοι με το θερμό τους χειροκρότημα έστεψαν με απόλυτη επιτυχία την εκδήλωση, που είχε ως απώτερο σκοπό να γνωρίζουν και να αγκαλιάσουν μικροί και μεγάλοι το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας, αλλά και να προχωρήσουν στην υιοθεσία του μνημείου, συμβάλλοντας οικονομικά στον κουμπαρά για την αναστύλωση του.

Το παρών στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μουσικής & Θεάτρου έδωσαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης και σύσσωμη η δημοτική αρχή, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της κίνησης πολιτών «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος, η πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, η διευθύντρια της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα και πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Γόρτυνας, παρουσίασαν θεατρικά & μουσικά δρώμενα, ενώ αξίζει να τονιστεί και η συμμετοχή μαθητών από το Δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα από το Δημοτικό σχολείο της Πόμπιας..

Τα θεατρικά δρώμενα είχαν ως κύριο θέμα τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων να παρουσιάζουν στο κοινό έργα του Αριστοφάνη αλλά και θεματικές παραστάσεις με μύθους της Αρχαίας Ελλάδος. Κατόπιν μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στη μουσική και το τραγούδι, διασκεδάζοντας τους παραβρισκόμενους με παραδοσιακά και έντεχνα άσματα.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, το μαθητικό Φεστιβάλ πρέπει να εξελιχθεί σε θεσμό και τα επόμενα χρόνια να λαμβάνουν μέρος σε αυτό, σχολεία όχι μόνο από το Δήμο Γόρτυνας και την Κρήτη, αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε οι αρχαιότητες της Γόρτυνας και ειδικά το Μεγάλο Θέατρο, να αναδειχθούν και να καταξιωθούν στην συνείδηση των πολιτών.

«Απόψε στον τόπο μας γιορτάζει ο πολιτισμός, ο πολιτισμός που από την αρχαιότητα μας έκανε να ξεχωρίζουμε, ο πολιτισμός που μας έκανε μοναδικούς, ο πολιτισμός που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια.

Σε αυτόν τον ιδιαίτερης αξίας χώρο υποδεχόμαστε το θέατρο και τη μουσική, για να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς κάθε κατεύθυνση. Αξίζουν ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους μαθητές, οι οποίοι μαθαίνουν να λειτουργούν στα πλαίσια της ομαδικότητας και της συνεργασίας, σε δράσεις αξιόλογες που προάγουν τον πολιτισμό μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάσωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου.

Πρέπει να συνδράμουμε όλοι με κάθε μέσον ώστε η πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές. Θεωρώ ότι το Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου Γόρτυνας, έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει τις ρίζες του.

Ο τόπος μας αποτελεί τόπο συνάντησης εκατοντάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σας ζητώ λοιπόν να γίνετε κι εσείς π ρ ε σ β ε υ τ έ ς αυτής της προσπάθειας για την πολιτιστική ανέλιξη της Γόρτυνας. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί αναρωτιούνται τι χρειάζονται τα φεστιβάλ και οι γιορτές τη στιγμή που βρισκόμαστε σε τόσο δεινή οικονομική και όχι μόνο κατάσταση.

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι απλή. Εάν υπάρχει μία ελπίδα για διέξοδο, αυτή βρίσκεται σ’ αυτά τα παιδιά, και στους πολίτες που επιλέγουν τη δημιουργία και όχι την παραίτηση.

Όπως έλεγε κι ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης «Ν\’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.

Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.» Η πρόοδος του τόπου εξαρτάται λοιπόν από εμάς και καθορίζεται από τις πράξεις μας. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν σκληρά, όλους τους συνεργάτες μου και ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο Ξυλούρη Σταύρο που επιμελήθηκε το σύνολο των εργασιών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης μαζί με την ειδική σύμβουλο Ελένη Φραγκιουδάκη, τους διευθυντές των σχολείων, τους μαθητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, το προσωπικό του Δήμου, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους χορηγούς μας.» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σχοιναράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook