Όταν το σμήγμα παράγεται και εκκρίνεται σε υπερβολικές ποσότητες, οι πόροι της επιδερμίδας διογκώνονται ώστε να το απελευθερώσουν. Ωστόσο, ακόμη και όταν η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων αποκατασταθεί, οι πόροι παραμένουν διεσταλμένοι. \”Οι πόροι είναι μέρος της ανατομίας του δέρματος και ο αριθμός τους καθορίζεται γενετικά\” μας λέει η αισθητικός Barbara Νάνου.
\”Το μέγεθός τους εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες αλλά μπορεί να μεταβληθεί (να ανοίξουν) από κακούς χειρισμούς όπως υπερβολικά συχνούς καθαρισμούς προσώπου, «πάτημα» της περιοχής χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία (στον καθρέφτη του μπάνιου), φαγεσωρογόνα καλλυντικά (αυτά που προκαλούν μαύρα στίγματα γιατί κλείνουν τους πόρους ή φράσσουν γενικά το δέρμα) καθημερινής περιποίησης και μακιγιάζ. Συνήθεις ύποπτοι είναι το ταλκ, οι λιπαρές κρέμες και ορισμένα συνθετικά συντηρητικά ή χρώματα\”.
Για τη σύσφιξή τους μέχρι τώρα οι δερματολόγοι χρησιμοποιούσαν χημικά πίλινγκ. Τώρα όμως μπορούν να το πετύχουν και με το κλασματικό λέιζερ. «Η θερμική ενέργεια του λέιζερ προκαλεί μία φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη ρίκνωση» μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. «Καθώς το δέρμα σφίγγει, οι σμηγματογόνοι πόροι αναγκάζονται να συρρικνωθούν. Παράλληλα, εξαιτίας των ανεπαίσθητων μικροτραυματισμών, διεγείρονται οι αναπλαστικές διαδικασίες. Τα κύτταρα παράγουν καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και η επιδερμίδα αποκτά μία πιο υγιή και ομοιόμορφη εικόνα».
Η θεραπεία ολοκληρώνεται με σκευάσματα με οξέα της βιταμίνης Α που συνταγογραφεί ο δερματολόγος. «Η βιταμίνη Α διαθέτει μοναδικές ρυθμιστικές ιδιότητες που βοηθούν σε όλες τις διαταραχές, από την υπερβολική λιπαρότητα μέχρι τη φωτογήρανση» μας λέει η δερματολόγος. Οι αλοιφές αυτές παρασκευάζονται στο φαρμακείο και χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ, μετά τον καθαρισμό, για τρεις μήνες.
ΙΝFO: Η εφαρμογή του fractional επαναλαμβάνεται κάθε τρεις εβδομάδες επί τρεις μήνες. Οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ για κάθε εφαρμογή.

marieclaire.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook