Νέοι και νέες από την Κρήτη, την Ουκρανία και αντιπροσωπεία από την Ισπανία σε μια σημαντική πολιτισμική συνύπαρξη στην Λιγόρτυνο Ηρακλείου έπαιξαν από κοινού μουσική με παραδοσιακό ‘χρώμα’, τραγούδησαν, χόρεψαν μαζί αλλά και ‘μοιράστηκαν’ συναισθήματα και τεχνικές του ποδοσφαίρου.

Παράλληλα οι νέοι της Ουκρανίας εντυπωσίασαν και συγκίνησαν τους εκατοντάδες παραβρισκόμενους όταν με πνευστά όργανα έπαιξαν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Οι ξένες αντιπροσωπείες που θα αποτελέσουν τους καλούς πρεσβευτές της Κρήτης στο εξωτερικό χειροκροτήθηκαν θερμά από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Πιτσούλη, τους εκπροσώπους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων αλλά και τα προεδρεία των μαζικών φορέων.

Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των νέων ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εγκαινίων της «Μπαρσελόνα Μονοφατσίου» και τελέστηκαν προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, παρουσία της ηγεσίας της Περιφέρειας, αντιπροσωπείας από την ‘μητρική’ ομάδα Μπαρτσελόνα Ισπανίας, αθλητικών φορέων του Ηρακλείου, της Ουκρανικής αποστολής 72 ατόμων που φιλοξενούνται από την Περιφέρεια Κρήτης και πλήθους κόσμου.

Τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους τοπικών αρχών αλλά και τις ξένες αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής Μανόλης Μανταδάκης ο οποίος και τους απένειμε πλακέτες, ενώ δόθηκαν μετάλλια και κύπελλα στους αθλητές που μετείχαν στις αθλητικές διοργανώσεις και αγωνίσματα.

«Μια ακόμα σημαντική προσπάθεια για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κρήτης, Ουκρανίας και Ισπανίας. Ξεχωριστή και αξιόλογη επίσης η προσπάθεια που καταβάλλει η τοπική ομάδα της περιοχής η ‘Μπαρτελόνα Μονοφατσίου’ , και για αυτό εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η παρουσία –είπε- τόσου κόσμου στην Λιγόρτυνο αποδεικνύει ότι στις δύσκολες συνθήκες μπορούμε να ενώνουμε δυνάμεις και να προχωρούμε υπέρ των παιδιών μας, υπέρ των ανθρώπων της τοπικής παράδοσης, του ερασιτεχνικού αθλητισμού, υπέρ όλων αυτών που προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο για την νεολαία μας. Επίσης συγκινητικό είναι το γεγονός που είδαμε τα παιδιά της Ουκρανία να παίζουν μουσικά τον εθνικό μας ύμνο και αυτό καταδεικνύει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο περιοχών.

Πιστεύω ότι μόνο με στοχευμένες ενέργειες μπορούμε να ωφεληθούμε πολλά από μια τεράστια εμπορική αγορά όπως είναι αυτή της Ουκρανίας.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος στην συνεργασία που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και Κιέβου, είπε:

«Πριν από 8 μήνες ξεκινήσαμε μια συνεργασία με την Περιφέρεια του Κιέβου. Ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο θετικά αποτελέσματα θα είχαμε το 8μηνο αυτό. Ήδη μάλιστα έχουμε μια σημαντική αύξηση τουρισμού από την Ουκρανία που αυτό οφείλεται στην πρεσβεία μας, στο προξενείο στους επιχειρηματίες που έχουν βοηθήσει για να βγαίνει η βίζα γρηγορότερα, αλλά και στην συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με την Περιφέρεια του Κιέβου».
Η Κρήτη, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης « έχει περάσει τουριστικά στα Ουκρανικά νοικοκυριά με τις κινήσεις που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια, ενώ παράλληλα φιλοξενούμε παιδιά από την Ουκρανία όπως θα φιλοξενηθούνε παιδιά από την Κρήτη στην περιοχή του Κιέβου, αλλά το πιο σημαντικό είναι το Πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τον Περιφερειάρχη Κιέβου».
Ο Περιφερειάρχης για την συνεργασία των δύο Περιφερειών ανακοίνωσε ότι 14 με 16 Σεπτεμβρίου θα έρθουν 100 επιχειρηματίες και Δήμαρχοι από την Ουκρανία για να γίνει ένα επιχειρηματικό φόρουμ με Κρήτες επιχειρηματίες για την προώθηση των προϊόντων της Κρήτης, του τουρισμού αλλά και άλλων θεμάτων. Είναι –είπε- ιδιαίτερο σημαντικό ότι θα έρθουν με δικά τους έξοδα, ενώ εμείς φιλοδοξούμε μέσα στην επόμενη πενταετία η Κρήτη να αποτελεί το πρώτο τουριστικό προορισμό από την Ουκρανία, και με την σωστή συνεργασία και την σύμπραξη όλων τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook