Σε ολοένα και μεγαλύτερη απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης βλέποντας πως τα πάντα ακριβαίνουν ενώ την ίδια ώρα το εισόδημά τους μειώνεται. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών είναι και το κόστος των αγροτοεφοδίων, μεταξύ των οποίων και των λιπασμάτων, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχτεί από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη επιχείρησης πώλησης αγροτοεφοδίων στα Χανιά κ.Γιάννη Γιακουμογιαννάκη «το βασικό είναι ότι αυτή την στιγμή το ΦΠΑ στα λιπάσματα και οι ζωοτροφές από το 9% έφτασε στο 13%, αντί να βάλουν τον ΦΠΑ στο 6% που έβαλαν και τον τουρισμό. Τον τουρισμό τον θέλουμε, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι πιο κρίσιμο μέγεθος από την αγροτική οικονομία από την οποία επιβιώνουν όλες οι επιχειρήσεις του Νομού Χανίων και από τον οποίο εξαρτάται το να μείνει η ύπαιθρος ζωντανή και να μην εγκαταλειφθούν τα εδάφη που καλλιεργούνται τόσα χρόνια.»

Όμως μπορεί τώρα ο ΦΠΑ σε πρώτες ύλες να αυξήθηκε, αλλά υπάρχει και ο ΦΠΑ στα υπόλοιπα εφόδια των αγροτών, μηχανήματα και εργαλεία που βρίσκεται στο 23%.

«Εν έτη 2011 σε μιαν αγροτική χώρα η ψεκαστήρα που βάζει ο αγρότης στην πλάτη του έχει το ίδιο καθεστώς ΦΠΑ με το άρωμα που θα πάρει μια κυρία για να βάλει στα αυτάκια της και να μυρίζει ωραία» σχολιάζει ο κ.Γιακουμογιαννάκης, επισημαίνοντας πως για να διατηρηθεί η ζωή στην ύπαιθρο της χώρας και να για συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και οικονομία πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους αγρότες οι εκάστοτε κυβερνώντες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρέπει να υπάρξει «παρέμβαση στις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές, στις τιμές που εισπράττουν οι αγρότες και παρέμβαση στις τιμές των εφοδίων. Όχι μόνο να ελέγχουμε τα εργοστάσια και τις άλλες επιχειρήσεις αλλά να ελέγχουμε και το πώς φορολογεί το κράτος αυτά τα προϊόντα».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πρωτογενείς τιμές των αγροτοεφοδίων έχουν αυξηθεί από ελάχιστα έως καθόλου σε σχέση με πέρυσι αλλά η μεγάλη διαφορά των τιμών οφείλεται στους φόρους.

Να σημειωθεί πως το σύνολο των φορέων που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία έχουν ζητήσει την ανάκληση των αυξήσεων του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια τονίζοντας πως θα νεκρωθούν οι εξαγωγές αφού τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις Ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα οι αγρότες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κόψει δραστικά τις αγορές όλων εκείνων των εφοδίων που είναι απαραίτητα για μια καλλιέργεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook