Τελευταία ενημέρωση 13:12

Μετά την άρνηση του Βασίλη Ράπανου να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αποδύονται σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τα δύσκολα καθήκοντα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης θα επισκεφθούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην κατοικία του στις 19:30, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου «μετά τη συνάντηση θα ανακοινωθεί ο υπουργός Οικονομικών». Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, που διατέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης.

Από χθες το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι ο Βασ.Ράπανος δεν θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησε κύκλος διαβουλεύσεων για τον αντικαταστάτη του.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Αντώνης Σαμαράς αναζητά τον αντικαταστάτη του Βασ.Ράπανου στον κύκλο των τεχνοκρατών της οικονομίας με πολιτικό προφίλ. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι προτιμά μια λύση που θα ακολουθεί το πρότυπο Ράπανου και θα ενισχύει το σήμα της κυβερνητικής συμμαχίας στο πλέον κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Ωστόσο, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας να βρεθεί τελικώς πρόσωπο από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αλλά αυτή η λύση, όπως υποστήριζαν, θα είναι το αποτέλεσμα της δυστοκίας που θα συνοδεύει την αναζήτηση ενός υποψηφίου με τα αρχικά χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών, καθώς πρόκειται για ζήτημα στο οποίο είναι στραμμένοι και οι διεθνείς προβολείς.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός με το στενό επιτελείο του (Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Μπούρας κ.ά.).

Στην περίπτωση μιας επιλογής από τον κύκλο των τεχνοκρατών, ο νυν υπουργός Γιώργος Ζανιάς παρέμενε στη λίστα των υποψηφίων, έστω και ως μεταβατική επιλογή. Συζητήσεις γίνονταν ακόμη για τον Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, αλλά και τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας και προσωπικό φίλο του κ. Σαμαρά, Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος ωστόσο φέρεται ότι επιθυμεί την παραμονή του στην κεντρική τράπεζα και του πρώην διοικητή της Εθνικής Τάκη Αράπογλου.

Σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις για μετακίνηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην Πλατεία Συντάγματος, με πιθανό αντικαταστάτη στη Λεωφόρο Μεσογείων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο και οι συζητήσεις για τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος φέρεται να επιμένει στην απόφασή του να ιδιωτεύσει.

Κυβερνητικοί παράγοντες, εξάλλου, υποστήριζαν ότι η λίστα με τα πολιτικά στελέχη που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν από τον κ. Σαμαρά για το υπουργείο Οικονομικών φθάνει ώς την Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση του πρωθυπουργού θα πρέπει να «συνυπογράψουν» και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

«Μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, στην οικία του πρωθυπουργού, θα έχουμε το νέο υπουργό Οικονομικών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Mega το πρωί της Τρίτης. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Ευ.Βενιζέλος αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την επιλογή του προσώπου και όπως λένε οι συνεργάτες του όταν ερωτηθεί εάν συναινεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα θα πει τη γνώμη του, τονίζοντας στον κ. Σαμαρά ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει ικανότητα διαπραγματευτική, γνώση του αντικειμένου του και οπωσδήποτε αποδοχή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Σπ.Λυκούδης κάνει λόγο για «πρόσωπο που πρέπει να έχει τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά [με τον Β.Ράπανο] και να εκπέμπει τα ίδια μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».

Πηγές της Δημοκρατικής Αριστεράς επέμεναν ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά του νέου υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, υψηλή κατάρτιση αλλά και βαθιά πολιτικό πρόσωπο που να έχει διαχειριστεί κρίσιμα οικονομικά χαρτοφυλάκια και να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων.

Ως τέτοια πρόσωπα «φωτογράφιζαν» τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση και τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στον ίδιο κατάλογο άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ συμπεριελάμβαναν και τον Γιώργο Ζανιά.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook