Επίσκεψη στην Αθήνα προγραμματίζει για τις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να προετοιμάσει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο τη σύγκληση του δεύτερου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.

Σύμφωνα με Το Βήμα, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν ότι πρέπει να αναθερμανθούν και πάλι οι διμερείς σχέσεις που τους τελευταίους μήνες, λόγω τόσο της ελληνικής κρίσης όσο και των πολλών ανοιχτών μετώπων στα σύνορα της Τουρκίας, είχαν υποχωρήσει. Ο αρχικός στόχος είναι το κοινό υπουργικό συμβούλιο να μπορέσει να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, εφόσον και οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη τους προκαταρκτική επαφή σε φιλικό κλίμα, λίγες μόλις ημέρες μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του κ. Αβραμόπουλου όσο και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Ο σκοπός ήταν να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση και την εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Προετοιμασία για τη σύγκληση του δεύτερου συμβουλίου έχει ήδη γίνει σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι και προτάσεις για νέες συμφωνίες που θα βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η προετοιμασία αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ενόψει του Σεπτεμβρίου, ενώ και ο κ. Αβραμόπουλος, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις πρώτες κινήσεις του, θεωρεί την αναζωογόνηση του ελληνοτουρκικού διαύλου συνεννόησης βασικό άξονα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει στην περιοχή.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook