Το «πράσινο φως» για την παροχή νέας βοήθειας έως και 2 δισ. ευρώ στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS), την τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας και την παλαιότερη του κόσμου, άναψε την Τρίτη η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο «υιοθέτησε έκτακτα μέτρα για την αύξηση των ίδιων κεφαλαίων της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena».

Η παροχή αυτής βοήθειας κρίθηκε αναγκαία, καθώς η MPS ενημέρωσε την ιταλική κυβέρνηση ότι ήταν «αδύνατο» να καταφύγει «σε ιδιωτικές λύσεις» για την ενίσχυση των κεφαλαίων της εξαιτίας «της τρέχουσας κατάστασης στις αγορές που είναι ιδιαίτερα ρευστή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ιταλική κυβέρνηση θα ανταλλάξει το δάνειο των 1,9 δισ. ευρώ που είχε δώσει στην MPS το 2009 με ένα νέο δάνειο, γεγονός που θα αυξήσει τη συμμετοχή της στα 3,9 δισ. ευρώ.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες της τράπεζας με το κυβερνητικό επιτελείο είχαν δηλώσει ήδη από το Σαββατοκύριακο ότι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου -είχε ιδρυθεί ως κοινωφελές ίδρυμα το 1472- έχει σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας (ΤτΙ) για την ανακεφαλαιοποίησή της με ένεση ρευστότητας από το κράτος.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook